BiH
0

U Sarajevu u četvrtak peta tehnička runda pregovora BiH i EU

FENA
Peta i ujedno posljednja tehnička runda pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o Sporazumu o sabilizaciji i pridruživanju bit će održana u četvrtak u Sarajevu.

Kako je FENI potvrdio glasnogovornik glavnog pregovarača BiH Ahmed Turkić, tema ovih pregovora bit će završetak razgovora o trgovinskim koncesijama i listi proizvoda iz EU za koje će BiH smanjivati, odnosno ukidati carinske stope.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i približavanje bh. zakonodavstva koje se odnosi na uređenje tržišta sa zakonodavstvom EU, te se očekuje da će biti određeni rokovi do kada naša zemlja treba da harmonizira ovo zakonodavstvo.

Također, na sastanku će se razgovarati i o izvoznim kvotama za šećer, protokolu o vinu, kretanju radnika, te kapitala.

Pregovore će uime BiH voditi glavni pregovarač naše zemlje Igor Davidović, a uime Evropske komisije Šef Odsjeka za BiH i Albaniju u Direktoratu EC za proširenje Dirk Lange.

Peta tehnička runda pregovora trebalo bi da ujedno bude i posljednja, s tim da postoji mogućnost održavanja još jedne zvanične runde na datum parafiranja Sporazuma.

U Uredu glavnog pregovarača BiH ističu kako datum parafiranja sporazuma još nije poznat, jer prije svega je potrebno ispuniti neke uvjete koje je Evropska komisija odavno već zadala BiH.

Privremeni sporazum, koji se odnosi na ekonomske i trgovinske odredbe, stupa na snagu samim parafiranjem Sporazuma, dok će Sporazum u cjelosti stupiti na snagu tek kada ga ratificiraju svi parlamenti zemalja članica EU, Evropski parlament, te domaći parlamenti.