BiH
0

U Sarajevu, Tuzli i Mostaru najavljena akcija javnog pregleda pluća građanima

FENA
Povodom Svjetskog dana borbe protiv astme koji se svake godine obilježava prvog utorka u mjesecu maju, za naredna dva dana je najavljena javna akcija pregleda pluća građanima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Pod motom „Vi možete kontrolisati svoju astmu“, u organizaciji Respiratornog udruženja BiH i predstavništva britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline u BiH, akcija javne spirometrije (mjerenje plućne funkcije) u Sarajevu će biti provedena 6. maja na platou ispred Ekonomskog fakulteta od 10 do 16 sati.

U Tuzli je akcija najavljena za 7. maj na Korzu, preko puta Apoteke, od 10 do 16 sati te istog dana u Mostaru, na Španjolskom trgu, također od 10 do 16, saopćila je danas Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Tokom javne spirometrije ljekari specijalisti pulmologije će svim zainteresiranim građanima izmjeriti plućnu funkciju, provjeriti stanje pluća te pružiti odgovarajući savjet shodno spirometrijskom nalazu.

Svi koji imaju neke od simptoma poput kašlja (najčešće noću i pri naporu), otežanog disanja, stezanja u prsima ili nedostatka zraka, pozvani su da dođu kako bi provjerili stanje svojih disajnih puteva i dobili ljekarski stručni savjet.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi.

Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanja.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv astme organizira Globalna inicijativa za astmu - Global Initiative for Asthma (GINA).

GINA je pokrenuta 1993. godine kako bi se u saradnji sa zdravstvenim radnicima i službenicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta osigurali ujednačeni terapijski pristupi astmi, saopćeno je.

Vezani članci