BiH
0

U Sarajevu teravih-namaz bit će klanjan i u zatvoru i staračkom domu

FENA
Na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Sarajevo teravih-namaz bit će klanjan na 245 mjesta, a vjerski i kulturni program bit će šarolik, od promocija knjiga i časopisa, predavanja, obilazaka vjersko-prosvjetne službe džematima, omladinski iftari i rad s omladinom te rad sa zatvorenicima.

Teravih-namaz bit će klanjan u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu, u staračkom domu u Nedžarićima, a s hatmom teravih-namaz će biti klanjan u Čaršijskoj džamiji i Tabačkom mesdžidu.

Radi edukacije džematlija bit će organizirana i sedmična predavanja u većim džematima, prije ili poslije podne-namaza u Carevoj džamiji, Baščaršijskoj, Ferhadiji, Alipašinoj, te Hrasnom i Buča Potoku, a u preostalim centralnim i većim džamijama, bit će organizirana sedmična predavanja prije teravih-namaza.

U sklopu aktivnosti, glavni imam sa svojim suradnicima će svaku večer na teravih-namazu biti u posjeti nekom džematu, a održat će i hutbe, te posjetiti određeni broj povratnika, socijalno ugroženih osoba, privrednika, kao i bolnicu Koševo posljednji dan ramazana.

Predviđena su i predavanja za žene u gotovo svim džamijama, a koja će održati studentice Fakulteta islamskih nauka i učenice Gazi Husref-begove medrese te njihove profesorice, a radi razgovora i druženja s muslimankama. Učenice bit će raspoređene u džemate, te će pomagati imamima u mektepskoj nastavi, radu s omladinom te organiziranju mevludskih i drugih svečanosti.

Radi značaja koji zauzima Istiklal džamija na području sarajevskog medžlisa, u ovoj džamiji dva puta sedmično će biti održana predavanja, pola sata prije teravije bit će organizirana i promocija knjiga i časopisa, te učenje Kur'ana, a učači će biti iz islamskih zemalja koji će tokom ramazana posjetiti Sarajevo.

Zbog velikog interesovanja džematlija, svakog četvrtka, te za 27. noć prije teravih-namaza u Istiklal džamiji se organizira zajedničko učenje zikra, a bit će organiziran i određeni broj iftara za omladinu u pomoćnim prostorijama Istiklal džamije.

Ono što je novina jesu nastupi sarajevskih horova u ljetnjoj bašti Kolobara, te je planirano da u 10 večeri nastupi isto toliko horova i ansambla koji će se predstaviti izvođenjem ilahija i kasida. Također će se u Kolobari svaku večer prisutnima obratiti i hfz. Sulejman Bugari prigodnim predavanjem i to od 1. do 10.augusta.

Učenice Gazi Husrev-begove medrese i studentice FIN-a koje su raspoređene na ramazansku praksu posjetit će nekoliko vrtića na području grada Sarajeva. Ove posjete organizirane su u dogovoru s upravom JU “Djeca Sarajeva“. Također, planirana je posjeta bolesnoj djeci u bolnici Koševo i posjeta Domu za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a mališanima će biti podijeljeni bajramski paketići.

U prostoru Hanikaha bit će izloženi radovi o Kasimu ef. Dobrači, a vjersko-prosvjetna služba će obilježiti 17. i 27. noć ramazana učenjem mevluda i to 17. noć u Carevoj i džamiji Hrasno, a 27. noć u Istiklal džamiji na Otoci. Učači ovih mevluda biti će imami i hor Medžlisa IZ-a Sarajevo, poslije teravih-namaza, saopćila je Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Također je akcent stavljen radu sa zatvorenicima, te će u Kazneno- popravnom zavodu biti angažirana dva imama koji će klanjati teravih-namaz i koji će s vjersko-prosvjetnom službom medžlisa organizirati ramazanske aktivnosti, također, vjerski život će biti organiziran i u izdvojenom odjeljenju KPZ na Igmanu.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će za Ramazanski bajram organizirati podjelu paketića za 2.000 polaznika mektepske nastave.