{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu teravih-namaz bit će klanjan i u zatvoru i staračkom domu

F
20.7.2012. u 13:01
0
U Sarajevu teravih-namaz bit će klanjan i u zatvoru i staračkom domu
0
U Sarajevu teravih-namaz bit će klanjan i u zatvoru i staračkom domu
Na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Sarajevo teravih-namaz bit će klanjan na 245 mjesta, a vjerski i kulturni program bit će šarolik, od promocija knjiga i časopisa, predavanja, obilazaka vjersko-prosvjetne službe džematima, omladinski iftari i rad s omladinom te rad sa zatvorenicima.
Teravih-namaz bit će klanjan u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu, u staračkom domu u Nedžarićima, a s hatmom teravih-namaz će biti klanjan u Čaršijskoj džamiji i Tabačkom mesdžidu.

Radi edukacije džematlija bit će organizirana i sedmična predavanja u većim džematima, prije ili poslije podne-namaza u Carevoj džamiji, Baščaršijskoj, Ferhadiji, Alipašinoj, te Hrasnom i Buča Potoku, a u preostalim centralnim i većim džamijama, bit će organizirana sedmična predavanja prije teravih-namaza.

U sklopu aktivnosti, glavni imam sa svojim suradnicima će svaku večer na teravih-namazu biti u posjeti nekom džematu, a održat će i hutbe, te posjetiti određeni broj povratnika, socijalno ugroženih osoba, privrednika, kao i bolnicu Koševo posljednji dan ramazana.

Predviđena su i predavanja za žene u gotovo svim džamijama, a koja će održati studentice Fakulteta islamskih nauka i učenice Gazi Husref-begove medrese te njihove profesorice, a radi razgovora i druženja s muslimankama. Učenice bit će raspoređene u džemate, te će pomagati imamima u mektepskoj nastavi, radu s omladinom te organiziranju mevludskih i drugih svečanosti.

Radi značaja koji zauzima Istiklal džamija na području sarajevskog medžlisa, u ovoj džamiji dva puta sedmično će biti održana predavanja, pola sata prije teravije bit će organizirana i promocija knjiga i časopisa, te učenje Kur'ana, a učači će biti iz islamskih zemalja koji će tokom ramazana posjetiti Sarajevo.

Zbog velikog interesovanja džematlija, svakog četvrtka, te za 27. noć prije teravih-namaza u Istiklal džamiji se organizira zajedničko učenje zikra, a bit će organiziran i određeni broj iftara za omladinu u pomoćnim prostorijama Istiklal džamije.

Ono što je novina jesu nastupi sarajevskih horova u ljetnjoj bašti Kolobara, te je planirano da u 10 večeri nastupi isto toliko horova i ansambla koji će se predstaviti izvođenjem ilahija i kasida. Također će se u Kolobari svaku večer prisutnima obratiti i hfz. Sulejman Bugari prigodnim predavanjem i to od 1. do 10.augusta.

Učenice Gazi Husrev-begove medrese i studentice FIN-a koje su raspoređene na ramazansku praksu posjetit će nekoliko vrtića na području grada Sarajeva. Ove posjete organizirane su u dogovoru s upravom JU “Djeca Sarajeva“. Također, planirana je posjeta bolesnoj djeci u bolnici Koševo i posjeta Domu za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a mališanima će biti podijeljeni bajramski paketići.

U prostoru Hanikaha bit će izloženi radovi o Kasimu ef. Dobrači, a vjersko-prosvjetna služba će obilježiti 17. i 27. noć ramazana učenjem mevluda i to 17. noć u Carevoj i džamiji Hrasno, a 27. noć u Istiklal džamiji na Otoci. Učači ovih mevluda biti će imami i hor Medžlisa IZ-a Sarajevo, poslije teravih-namaza, saopćila je Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Također je akcent stavljen radu sa zatvorenicima, te će u Kazneno- popravnom zavodu biti angažirana dva imama koji će klanjati teravih-namaz i koji će s vjersko-prosvjetnom službom medžlisa organizirati ramazanske aktivnosti, također, vjerski život će biti organiziran i u izdvojenom odjeljenju KPZ na Igmanu.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će za Ramazanski bajram organizirati podjelu paketića za 2.000 polaznika mektepske nastave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: