BiH
0

U Sarajevu svečano otvorena nova zgrada Ujedinjenih nacija

FENA
Presijecanjem vrpce, uz prigodnu svečanost i u prisustvu brojnih zvanica danas je u Sarajevu zvanično otvorena nova zgrada Ujedinjenih nacija.

Vrpcu su svečano preslijekli član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i administratorica UNDP-a i predsjedavajuća Razvojne grupe UN-a Helen Clark, koja je i otkrila ploču UN-a na ulazu zgrade.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija vlasti u BiH na svim nivoima te brojnih međunarodnih organizacija, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Helen Clark je u prigodnom obraćanju istaknula da ovim simboličnim činom UN želi pokazati opredijeljenost da zajedničkim naporima s lokalnim vlastima pomogne razvoj BiH.

"Sve UN organizacije žele podržati razvoj i napredak BiH. Ovo predstavlja simbolično ojačavanje saradnje između vlade BiH i UN-a, a također želimo podržati lokalne i međunarodne partnere u ostvarivanju ciljeva promoviranja lokalnog razvoja, povećanja energetske efikasnosti te iznalaženja trajnog rješenja za izbjegle i raseljene osobe", kazala je ona.

Bakir Izetbegović je naglasio da je UN kroz različite programe tokom skoro dva desetljeća prisusustva u BiH značajno pomogao njenog napretku. Nažalost, kazao je, Ujedinjene nacije svojevremeno nisu položile ispit u zaštićenoj zoni Srebrenica.

"Genocid tada nije spriječen, iako su UN trupe imale mandat za to. Cijeli svijet je to vidio i UN je priznao grešku", kazao je on.

Ipak, Izetbegović dodaje da su UN-ove agencije ostavile dubok i pozitivan trag u razvoju BiH i civilnog društva u postratnom periodu. Naglašava da UNDP pomaže BiH kroz različite projekte da se omogući zapošljavanje ljudi, poštovanje ljudskih prava, povećanje energetske efikasnosti, te uključenje mladih u politički i ekonomski život zemlje.

Po završetku zvaničnog dijela svečanosti otvaranja zgrade upriličena je prigodna zakuska za sve zvanice.

Nova UN zgrada smještena je na Marijin-Dvoru.