Naselje Ciglane
24

U Sarajevu svečano otkriven spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prisustvu građana i predstavnika Kantona Sarajevo, Općine Centar, boračkih udruženja te Mjesne zajednice "Ciglane-Gorica" danas je otkriven spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata općine Centar

Spomenik se nalazi na Gorici na raskrsnici ulica Hakije Kulenovića i Dajanli Ibrahim-bega.

Otkrili su ga ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, penzionisani general i predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Centar Ramiza Šejto, te ratni-vojni invalid Edmir Idrizović.

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića je kazao da nije slučajno odabrano da se otkrivanje ovakvih spomenika organizuje na godišnjicu osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH, čiji su pripadnici u hiljadugodišnjoj historiji ove države uspjeli po prvi put odbraniti grad i državu od osvajača.

"Na jednom spomen-obilježju se nalaze imena 26 naših sugrađana koji su poginuli u odbrani Bosne i Hercegovine i Sarajeva, a odmah pored njega je spomen-obilježje posvećeno civilnim žrtvama rata, koji su u opkoljenom gradu ubijani artiljerijskim granatama ili snajperskim hicima u redu za vodu, hljeb, u potrazi za drvima za ogrjev... Na ovaj način ova dva spomen-obilježja simboliziraju jedinstvo boraca i građana koji su pomagali borce i živjeli u teškim uvjetima okruženja", objasnio je Resić.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Centar Ramiza Šejto se ovom prilikom zahvalila Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za doprinos u izgradnji ovih spomen-obilježja, koji su iz općinskog budžeta izdvojili 56.000 KM za realizaciju ovog projekta.

"Sa završetkom proteklog rata započela je borba boračkih porodica za preživljavanje. Ovakvi događaji u nama bude uspomene na ratna dešavanja i naše gubitke. Ovaj projekat puno znači porodicama šehida i poginulih boraca. Svako ko je nastradao u opkoljenom gradu tokom rata zaslužuje trajno sjećanje", kazala je Šejto, supruga rahmetli Muje Šejte, velikog heroja odbrane grada i dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Tokom održavanja manifestacije delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar, Udruženja generala BiH, Saveza brigadnih udruženja, te predstavnici boračkih udruženja općine Centar, su položili cvijeće ispred otkrivenih spomen-obilježja. Današnju manifestaciju je uljepšala studentica Muzičke akademije u Sarajevu Ornela Veladžić. Na području općine Centar do danas je izgrađeno 21 spomen-obilježje.