BiH
0

U Sarajevu svečano obilježena 60. godišnjica izgradnje pruge Šamac - Sarajevo

FENA
Uz udarničke brigadirske povike, aplauze i parole više stotina građana Bosne i Hercegovine, danas u 14.15 sati svečano je na peronu Željezničke stanice u Sarajevu dočekan voz koji je jutros u devet sati sa zvanicama krenuo prema Sarajevu u znak obilježavanja 60. godišnjice izgradnje pruge Šamac – Sarajevo.

Voz su dočekali graditelji pruge, udarnici, članovi njihovih obitelji, građani i predstavnici svih nivoa vlasti u državi. Među njima bio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nakon dočeka voza, u auli Željezničke stanice ovaj jubilej je obilježen svečanom manifestacijom, obraćanjem zvanica, kulturno-zabavnim programom i videosnimcima izgradnje pruge Šamac - Sarajevo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 60 godina pruge Šamac – Sarajevo, prve pozdrave uputio je „onima koji su još uvijek s nama, učesnicima ovog veličanstvenog djela, povijesno značajnog za BiH“.

„Pozdravljam i izražavam zahvalnost svim ostalim učesnicima i organizatorima koji su i u tim teškim vremenima znali odabrati pravu strategiju razvoja svoje zemlje i u tako kratkom vremenu, od 1. aprila do 15. novembra 1947., uspjeli izgraditi prugu Šamac - Sarajevo kao i mnoštvo pratećih objekata na cijeloj trasi. Ko god da čuje podatke koliko su toga izgradili, počev od 302 kilometra kolosijeka, pa svega ostalog naknadno izgrađenog, mora se zapitati kako je to zapravo bilo moguće“, kazao je Komšić, dodajući tome kako je odgovor jednostavan „i leži u tome da su svi shvatili težinu situacije u kojoj se nalazila zemlja“.

Svi su, kazao je, bili jedinstveni u želji da se ta pruga budućnosti izgradi, imali su elan, i mladih, i starih, i školovanih, i neškolovanih, i članova, ali i onih koji nisu bili članovi Partije. Imali su, naglasio je, vjeru u sebe i svoje rukovodstvo, znali su da se samo radom zemlja iz zaostalosti i tame može izvesti na put progresa i razvoja“.

„Veličinu njihovog djela i mi danas uživamo. I hvala im još jednom na tome“, dodao je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se ipak „dohvatio“ sadašnjosti i zastoja zbog kojih „nikako da krenemo ka svjetlosti na kraju tunela“.

„Da li je moguće da ne vidimo da nam narod živi sve teže, da se bukvalno bori za preživljavanje? Zar ne vidimo divljanje cijena osnovnih artikala? Da li se lideri i predstavnici stranaka moraju toliko boriti oko naziva institucija i mjesta u vladi? Zar zaista ne vide kako padamo sve dublje, a u stizanju naših komšija i susjeda da i ne govorim“, kazao je Komšić, apelirajući na sve, uključujući i sebe, „da se okrenemo budućnosti koristeći iskustva generacija koje su nam izgradnjom ove pruge i brojnih tunela pokazali da su rad i vrednovanje rada jedini način za ispravnu aktivnost“.

„Želim da se ljudima naše države ponovno vrati osmijeh i izraz zadovoljstva, što je danas tako rijetko vidjeti a toliko nam zapravo treba“, poručio je Komšić.

Noseći transparent „Tri vareške brigade dvije pruge grade: Bračko - Banovići i Šamac - Sarajevo“, svečani voz je dočekao i Bego Hrustanović (1919), komandir udarne brigade Vareš. Danas je na pragu 89. godine života. Rodom je iz Vareša, a živi u Brezi.

Prugu Brčko - Banovići je gradio 1946., s 27 godina života. Sljedeće godine gradio je i prugu Šamac – Sarajevo, i tada je proglašen za komandira čete. Na izgradnje pruga odlazio je dobrovoljno. Ima petero djece, svi fakultetski obrazovani, te šestero unučadi.

„U brigadi sam stekao veliki autoritet, jer me niko nije mogao pobijediti“, izjavio je dedo Hrustanović za Fenu, dodajući da je za vrijeme gradnje obiju pruga „bilo takvo ljudstvo, bratstvo, jedinstvo i kolegijalnost“.

„To je bilo takvo vrijeme kao da smo svi jedna familija, a ovo vrijeme daleko, daleko bi bolje bilo da su bolji ljudi“, kazao je Hrustanović, naglašavajući kako je ovo njemu četvrta država.

U sklopu obilježavanja 60. godišnjice izgradnje pruge Šamac – Sarajevo tročlana delegacija je na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu položila vijenac na spomen-ploču brigadirima koji su gradili prugu.

Svečani voz krenuo je jutros iz Šamca i preko Modriče, Doboja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Jeline, Zenice, Kaknja i Visokog stigao u Sarajevo, podsjećajući na dane kada je 211.371 graditelj iz pet jugoslavenskih republika i pokrajina, uključujući 5.842 omladinca i omladinke iz 42 zemlje sa svih pet kontinenata danonoćnim radom „pretvorili jedan veliki san u stvarnost“.

Jubilej izgradnje pruge Šamac – Sarajevo obilježen je danas polaganjem cvijeća na grob Rate Dugonjića, borca i istaknutog društveno-političkog radnika i omladinskog rukvodioca iz vremena izgradnje pruge. Cvijeće na grob Rate Dugonjića na groblju Bare u Sarajevu položila je delegacija Saveza društava Tito s počasnim predsjednikom Raifom Dizdarevićem, koja je na ovaj način simbolično odala počast svim graditeljima, herojima rada i „jednog svijetlog doba“.