BiH
0

U Sarajevu svečana sjednica povodom Dana rudara

FENA
Naredna godina bi trebala da bude godina reformi, u kojoj bi se ispunili višegodišnji snovi rudara, kao što su opremanje i modernizacija rudnika, te povećanje proizvodnje i standarda zaposlenih. Ovo je izjavio danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja BiH Jakub Ljubović na svečanoj sjednici povodom 21. decembra - Dana rudara.

Ljubović je istaknuo kako koncern Elektroprivrede i rudnika treba da omogućiti poboljšanje stanja u rudnicima i bolji standard rudara, te "zauvijek zapečati vrata teške prošlosti".

Napomenuo je kako su rudari godinama bili sinonim siromaštva, te da je krajnje vrijeme da se to promijeni.

Iako svoj dan rudari dočekuju u mnogo boljem ambijentu nego prethodnih godina, na sjednici je istaknuto da je njihov položaj i dalje težak.

Predsjednik Samostalnog sindikata BiH Edhem Biber ustvrdio je da su rudari, iako su oduvijek bili najugroženija kategorija u oblasti rada, uvijek davali dobre rezultate.

I ove godine su rudari, kako je naveo, ostvarili dobre rezultate, a oni će biti još bolji kada se stvore uvjeti tehničke modernizacije, te sigurnija radna mjesta.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo očekuje da će budućnost rudara u narednom periodu biti bolja, uz ocjenu da je "iza nas vrijeme kada se socijalna politika vodila preko leđa rudara".

-Stvorili smo okvir za poboljšanje ekonomskog statusa rudara i modernizaciju rudnika, jer bez jedinstvenog ekonomskog sektora to nismo mogli ostvariti, kazao je ministar Hećo.

Najavio je da će se naredne godine investirati oko 120 miliona KM, a u naredne tri godine oko 250 miliona KM u sedam rudnika unutar koncerna.

-To će biti ono što će dovesti rudare u mnogo bolji položaj, naglasio je Hećo, dodajući kako je cilj da rudar bude najbolje plaćen od svih zaposlenih u ovom sektoru.

Kako je rečeno na sjednici, iako je spomenuti koncern formiran, cijeli proces nije okončan, te slijedi još dosta obaveza kako bi se stvorila održivost sistema.

Na svečanoj sjednici povodom Dana rudara uručena su i priznanja zaslužnim pojednicima i kolektivima.