Obavezna dezinsekcija
50

U Sarajevu sve više žalbi zbog najezde žohara, inspekcija zaprimila više prijava

I. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Posljednjih dana veliki problem za stanovnike nekoliko sarajevskih općina stvorili su žohari.
Najezda žohara je čest problem u mnogim gradovima. Zbog kišovitog vremena, nižih temperatura i povećane vlage, u Sarajevu se oni mogu vidjeti na čak i na prometnim ulicama kao što je Titova ili Ferhadija koje su pune prodavnica i ugostiteljskih objekata.

Iz kantonalne uprave za inspekcijske poslove su za Klix.ba potvrdili da su zaprimili više prijava o najezdi žohara na području općina Stari Grad i Centar te da su inspekcijski postupci u toku. Napomenuli su i da kantonalni sanitarni inspektori i inspektori za hranu kontinuirano vrše inspekcijske nadzore nad provedbom preventivne dezinsekcije u objektima koje nadziru na području Kantona Sarajevo, te provode nadzore i po zahtjevima građana.

"Ovim putem podsjećamo građane i privredne subjekte da je shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena mjera obavezne (preventivne) dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije čija je dinamika predviđena Pravilnikom o načinu izvođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije", navode iz kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, obavezna preventivna dezinsekcija obavlja se svakih 90 dana u klaonicama, mljekarama, mesarama, proizvodnim pogonima, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, tržnicama, hotelima, studentskim domovima i slično. Svakih 180 dana preventivna dezinsekcija se obavlja u objektima odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, aerodromu, željezničkim i autobuskim stanicama, te općenito mjestima i objektima javnih okupljanja gdje je frekventnost ljudi povećana.

Bez obzira na pogodne uslove, vjerovatnoća najezde žohara je skoro nemoguća ukoliko se poštuju propisana pravila i obaveze. Stoga odgovornost svakog građana i vlasnika objekta koji spada u one u kojima se mora vršiti deratizacija i dezinsekcija, ključna je u sprječavanju najezde žohara i drugih insekata.

Iako vršenje dezinsekcije i kontrola provođenja iste nije u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nedugo nakon pojavljivanja informacija o najezdi žohara, sastanak su održali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Alma Bungur.

"Iako ova aktivnost nije isključiva nadležnost Kantona, već podijeljena između Grada i općina, obaveza svih nivoa vlasti je hitno djelovati, te poduzeti sve neophodne mjere koje, između ostalog, podrazumijevaju i hitnu dezinsekciju prostora na kojem su se pojavili ovi štetni kukci, posebno jer oni mogu biti prenosnici raznih zaraznih bolesti", rekao je Uk.