Oduzimanje suvreniteta
0

U Sarajevu sutra konferencija o pomorskoj granici BiH i Hrvatske

M. N.
U Sarajevu će u četvrtak, 14. novembra, biti održana tematska konferencija "Problem proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji BiH" koja će okupiti 80 učesnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Konferenciju organizira Pomorsko društvo BiH, a skup će problematizirati različite aspekte posljedica neriješenih odnosa po pitanju pomorske teritorije i razgraničenja BiH i Republike Hrvatske.

Predavači na Konferenciji koja će se održati u Hotelu Holiday u Sarajevu su dr. sc. Izet Bajrambašić, prof. dr. Larisa Velić , prof. dr. Hanka Vajzović, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Mirza Čaušević, prof. dr. Muriz Spahić, prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Kasim Tatić, Zoran Bibanović i Nedžad Ajanović.

"Cilj Konferencije je upoznati javnost sa problematikom vezanom za proglašeni suverenitet Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji Bosne i Hercegovine, te mogućim načinim rješavanja problema pomorskog razgraničenja, te koridora za slobodni pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru", pojašnjava Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva BiH.

Organizatori naglašavaju da je cilj konferencije približiti tematiku pitanja zaštite suvereniteta i integriteta BiH na pomorskoj teritoriji široj javnosti, a konferencija će imati segment sagledavanja pravno-političkih aspekata međunarodnog sporenja sporenja BiH i Republike Hrvatske na Jadranskom moru, te poseban dio koji će se baviti društvenim i ekonomskim aspektima mogućnosti koje bi osigurao otvoreni izlaz na more.