Tvrdnje Jove Janjića
0

"U Sarajevu se perfidno etnički čiste Srbi"

Piše: Amra Kovač
Jovo Janjić, izvršni direktor Udruženja Demokratska inicijativa sarajevskih Srba, u izjavi za medije Republike Srpske, kazao je da u Sarajevu živi uglavnom starija srpska populacija koja lagano izumire, dok mlađi, radno sposobni ljudi, odlaze u potrazi za poslom, jer nemaju razloga da ostanu. Janjić je kazao i to da sudbinu povratka određuju oni isti koji su Srbe raseljavali i tjerali sa ognjišta, te da nije teško pretpostaviti kakvi su im ciljevi i želje, te da je ovo završetak ratom započetog etničkog čišćenja nad Srbima, ali na perfidniji način.

Prema riječima Janjića, ekonomska kriza koja nije zaobišla ni BiH, te pojedinačni napadi, paljevine, krađe i prijetnje - posebno se odražavaju na Srbe u Sarajevu koji sve teže žive, pa je trend iseljavanja iz ovog grada i dalje izražen.

Povodom ovih skandaloznih izjava pozvali smo gospodina Janjića i pitali ga da li je upućen kako i ko je izvršio agresiju na BiH, te da nam objasni ko to vrši etničko čišćenje nad Srbima u Sarajevu.

Janjić je na pitanje o tome ko je izvršio agresiju na BiH prvo zamucao, da bi potom kazao da su rat započeli negdje jedni, a negdje drugi, te da su na Ilidži rat započeli Muslimani i da su ubili 16 Srba.

Međutim, izvršni direktor Udruženja Demokratske inicijativa sarajevskih Srba, nije znao kazati koliko je Hrvata, Bošnjaka i ostalih ubijeno na Ilidži, a nije mu poznat ni podatak koliko je Bošnjaka i Hrvata ubijeno u ulici Kasindolska koja se nalazi na području općine Ilidža.

Etničko čišćenje je objasnio tim što je Sarajevo napustilo 120.000 Srba, međutim, Janjić nije imao podatke koliko je Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda tokom i nakon agresije napustilo Sarajevo.

Na pitanje da li recesija u BiH utiče i na Bošnjake, Hrvate i ostale narode ili samo na Srbe, Janjić je kazao da utiče na sve, ali najviše na Srbe i da su oni "najugroženiji jer se najmanje zapošljavaju".

"U državnim institucijama skoro da i nema zaposlenih Srba iz FBiH“, kazao je Janjić.

Međutim, Janjić nije znao odgovoriti koliko od tih 20.000 Srba koji trenutno žive u Sarajevu ustvari ima radno sposobnih, kao i koliko uopće ima Srba sa završenim fakultetom, a što je uslov da bi neko radio u državnoj instituciji.

Janjić je kazao kada bi imali posao da bi se mnogi Srbi vratili u BiH, ali opet nije imao podatak koliko je to "mnogi“.

Na pitanje zašto su Srbi napustili sarajevsko naselje Vogošća odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te zašto je veliki broj bh. Srba nakon povrata prodao stanove u Sarajevu, Janjić je kazao:

"Neki su napustili Sarajevo jer su željeli, a neki jer su bili ugroženi, jer im je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović prijetio da u Sarajevu ne može niko ostati od Srba ko je nosio pušku u ratu, a nema porodice u kojoj neko nije nosio pušku."

S obzirom da je Janjić kazao da se napadi, paljevine, krađe i prijetnje koje se dešavaju u Sarajevu odražavaju tako što Srbi napuštaju Sarajevo, upitali smo ga da li se u Sarajevu obijaju stanovi i Hrvata, Bošnjaka i ostalih ili samo Srba, i da li se pali imovina, te da li se prilikom razbojničkih krađa fizički napadaju i drugi narodi u Sarajevu.

"Pa vjerovatno se pljačkaju stanovi i ostalih naroda, ali kod Srba se pljačkaju jer su Srbi, to ima neki svoj predznak i to je još jedan način da se Srbi protjeraju. Fizički se u Sarajevu napadaju samo Srbi“, kazao je Janjić, da bi nakon toga pitao zašto ga uopće pitamo za Hrvate, Bošnjake i ostale.

"Pa federalni mediji pišu kako je teško Bošnjacima i Hrvatima, a mediji u RS-u pišu o Srbima. Mene su pitali za Srbe, a ne za Hrvate, Bošnjake i ostale i ja sam rekao“, kazao je na kraju razgovora Janjić.