Bošnjačka kultura
1

U Sarajevu se održavaju Dani Preporoda povodom godišnjice osnivanja

N. V.
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" već niz godina obilježava 20. februar kao Dan Preporoda. Na taj dan je 1903. godine u Sarajevu, osnovano Društvo "Gajret", koje će s "Narodnom uzdanicom" i još nekoliko manjih kulturno-prosvjetnih udruga 1945. godine prerasti u Kulturno društvo muslimana "Preporod".

No, već 1949. Preporodu je kao i drugim sličnim društvima naroda u Bosni i Hercegovini zabranjen rad. U septembru 1990. godine rad Preporoda je obnovljen da bi evo već više od tri desetljeća ova Zajednica kulture na nivo Matičnog odbora i Direkcije ali i na nivou desetina svoji podružnica nastojala nadoknaditi propušteno i uhvatiti korak s duhom vremena na tragu očuvanja i razvijanja bošnjačkog identiteta te, jednodobno, njegovanja i razvijanja bosanskohercegovačke interkuluturalnosti, prije svega kroz predanu saradnju s partnerskim društvima koja čine Međukulturno vijeće Bosne i Hercegovine.

Povodom ovogodišnjeg Dana Preporoda, u narednim danima održat će se nekoliko kulturnih manifestacija u organizaciji Direkcije BZK "Preporod". Tako će delegacija BZK "Preporod" na čelu s aktuelnim predsjednikom prof. dr. Sanjinom Kodrićem, u nedjelju 20. 2. 2022. godine posjetiti mezare prvog predsjednika i osnivača "Gajreta" Safvet-bega Bašagića, te dvojice preminulih predsjednika Preporoda – Muhsina Rizvića i Muniba Maglajlića.

Obilazak mezara počet će u haremu Gazi Husrev-begove džamije u 12.30 sati.

"Obzirom da se u isto vrijeme obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, u ponedjeljak, 21. 2. 2022. u 11.30 sati će u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu biti upriličena Konferencija za medije, a istog dana u 12.00 sati i javno predavanje akademika prof. dr. Dževada Jahića na temu "Naš maternji jezik i njegova bosanska postojbina". Ovo predavanje realiziramo u saradnji s JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo", rekli su iz Preporoda.

Istovremeno, u galeriji BKC će biti postavljena i Izložba "Bošnjačka književnost u 100 knjiga".

Centralna manifestacija obilježavanja ovogodišnjeg Dana Preporoda je Svečana akademija i koncert koji će se održati u utorak 22. 2. 2022. s početkom u 19 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmonija i izvesti djela iz opusa mladog bh. autora klasične muzike Amara Jažića.