{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


U Sarajevu se održava prvi ekstremni maraton: Na ruti dugoj 42 kilometra trči 180 takmičara

Klix.ba
20.1.2019. u 10:26
209
341
U Sarajevu se održava prvi ekstremni maraton: Na ruti dugoj 42 kilometra trči 180 takmičara
209
U Sarajevu je počeo prvi "Unusual Marathon", neobična utrka koja se u glavnom gradu BiH odvija po uzoru na ekstremne ultra maratone, trijatlone i druge challenge kojima se pomjeraju vlastite granice.
Na ruti dugoj više od 42 kilometra trči 180 takmičara iz cijele BiH, a organizator ove sportske manifestacije je Atletski klub Novi Grad Sarajevo "Atleta",

Trkači su tačno u 10 sati potrčali iz centra Safet Zajko gdje je bio start, a trčat će ulicama grada, kroz pet sarajevskih općina, od Darive do Vrela Bosne, preko Miljacke i Željeznice s ciljem opet u Centru Safet Zajko.

Elmir Ćerimagić, predsjednik Atletskog kluba "Novi grad Sarajevo" kazao je da se prvi put trči u januaru, po zimi, što ovaj maraton u BiH čini specifičnim.

"Specifično je i što ne zaustavljamo saobraćaj. U saradnji sa MUP-om KS-a regulisat će se raskrsnice i olakašati prolaz trkačima. Trkači nemaju sudija, već koristimo savremene uređaje s GPS sistemom", kazao je Ćerimagić, dodavši da je planirana i utrka 48 štafeta.

"Ovo je prvi sarajevski puni maraton. Danas ulazimo u historiju, samim time
što trčimo i po snijegu", rekao je Miran Stambol, jedan od takmičara.

Mirzet Halilović iz Tuzle, koji je ranije istrčao 13. najbolje vrijeme u BiH, kazao je da su uslovi u Sarajevu idealni za trčanje.

Organizatori tvrde da je ovaj marato izazvao podijeljena mišljenja kod bosanskohercegovačkih trkača. Neki su ovaj maraton smatrali velikom greškom, dok su se drugi obradovali i smatraju ovaj događaj novitetom koji se trebao dogoditi kad-tad.

"Građane Sarajeva molimo da imaju razumijevanja prema trkačima, da se pomjere sa trotoara ukoliko primjete da trkači trče u njihovom pravcu, daju im aplauz i dodatnu energiju. Vozače molimo da budu što oprezniji na ruti maratonaca i da ih maksimalno ispoštuju u saobraćaju. Dolazak prvih štafeta i maratonaca očekuje se oko 13 sati", naveli su organizatori maratona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: