Na Filozofskom fakultetu
68

U Sarajevu se održava naučna konferencija "Pitanje interkulturalnosti i Zapadno-istočni divan"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Katedra za njemačku književnost Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu zajedno s Katedrom za njemačku književnost Univerziteta u Würzburgu u periodu od 05. do 08.10. 2022., organizuje naučnu, međunarodnu konferenciju "Goetheov "čisti Istok"? Pitanje interkulturalnosti i Zapadno-istočni divan".

Konferencija se organizuje uz podršku Goethe-Instituta Sarajevo i Fondacije Konrad Adenauer.

Znanstvenici koji učestvuju dolaze sa Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Würzburgu, Univerziteta u Berlinu (FU), Univerziteta u Bielefeldu, Univerziteta u Beču i Sveučilišta u Zagrebu. Također, u okviru konferencije predviđene je i književna večer s čuvenim njemačkim književnikom Ilijom Trojanowim.

Goetheov Zapadno-istočni divan, prvobitno objavljen 1819. godine, središnje je književno mjesto kulturnog susreta zapadnog i istočnog svijeta, koje u današnje doba u kojem se propagira sukob, pa i rat kultura dobija dodatnu, ogromnu relevantnost.

Tragom velikog perzijskog pjesnika Hafiza, kojeg je na njemački jezik preveo bečki orijentalist Joseph von Hammer-Purgstall, Goethe će svojim Divanom evropskoj kulturi približiti svijet formi islamske civilizacije, a ujedno i stvoriti okvir u kojem se strano prepoznaje kao vlastito, a vlastito kao strano. "Orijent i okcident se više ne mogu razdvajati", napisao je Goethe u jednom fragmentu iz korpusa svog Divana, aludirajući na to da je preplitanje kultura normalno stanje, a ne njihova suprostavljenost.

Za Sarajevo i BiH je podsjećanje na ovaj veliki književni događaj prije više od 200 godina od ključne važnosti.