BiH
110

U Sarajevu se održava Međunarodni kongres "One World - One Health – One Vision"

Klix.ba
Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Veterinarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine organizuje Međunarodni kongres "One World - One Health – One Vision" koji će se održati u glavnom gradu BiH od 14. do 16. oktobra 2015. godine.

Ovo će biti prvi put da se u regionu održava veterinarski kongres sa najuglednijim ekspertima iz ove oblasti iz cijelog svijeta, poput profesora Moa Salmana iz SAD, Halila Gunesa (Turska), Augusta Faustina (Portugal), Vittorija Sale (Italija), Margarite Martin Castillo (Španija), Andreja Kirbisa (Slovenia), Mojce Juričić (Slovenia), Željka Cvetnića (Hrvatska), Larsa Moea (Norveška), Emira Hodžića (USA), Željka Grabarevića (Hrvatska), Marion Hewicker-Trautweina (Njemačka), Eysteina Skjerve (Norveška).

"Međunarodni veterinarski kongres koji ćemo održati od 14. do 16. okobra je potvrda našeg rejtinga i kredibiliteta koji kontinuirano gradimo u regiji i šire. Prvi dan kongresa će se održati i Generalna skupština Veterinarskih fakulteta mediteranskih zemalja pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacje za zdravlje životinja. Veliki broj BiH kompanija će biti prisutan na našem kongresu i ovo je ujedno i prilika da promovišemo naše proizvode animalnog porijekla i da pronalazimo put za njihovu prodaju na tržištima mediteranskih zemalja. Veterinarski fakultet je već sada dobar primjer razvoja i primjene aplikativne nauke, odnono nauke koja je u direktnoj funkciji razvoja naše poljoprivredne ekonomije i zdravlja potrošača", kazao je za Klix.ba Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Učesnici će razgovarati o nekoliko tema među kojima su Infektivne i parazitarne bolesti,·Sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo, Upravljanja prirodnim katastrofama - pripravnost i saradnje, Rizici okoline na zdravlje ljudi i životinja, Vektori i vektorske bolesti, Kliničke nauke, Animalna proizvodnja i dobrobit životinja, Veterinarsko obrazovanje i profesionalni razvoj...