4. i 5. oktobra
84

U Sarajevu se održava međunarodna konferencija "XIX Dani kriminalističkih nauka"

M. G.
U povodu obilježavanja Dana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultet organizira tradicionalnu multidisciplinarnu međunarodnu konferenciju "XIX Dani kriminalističkih nauka".

Kako je saopćeno iz pres službe Fakulteta, konferencija će se održati pod nazivom "Pandemija Covid 19 – odgovor nauke na izazov stoljeća“.

"Svečano otvaranje konferencije predviđeno je za ponedjeljak 4. oktobra u prostorijama Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, sa početkom u 10 sati", stoji u saopćenju.

Dodali su da, prilagođavajući se novonastalim okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, ovogodišnju dvodnevnu konferenciju (4. i 5. oktobar) organizuje kao hibridnu konferenciju, primarno u online režimu izvedbe putem web portala www.cfs.ba.

"Na ovaj način, iako u drugačijim uslovima, nastavljamo tradiciju održavanja međunarodne naučne konferencije i povezivanje akademske zajednice, naučnika, istraživača, studenata, struke, te svih pojedinaca zainteresovanih za naučne oblasti koje izučavamo i razvijamo na našem fakultetu", navedeno je u saopćenju.

Istakli su da su svoje naučne radove za učešće u ovogodišnjoj konferenciji prijavili su brojni autori iz BiH i inostranstva.

"Posebno ističemo da će pored članova akademske zajednice, te istraživača i naučnika iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Velike Britanije i drugih država, plenarna predavanja za sve učesnike održati prof. dr Ivo Josipović (Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu), prof. dr Alemka Markotić (direktorica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Zagreb), prof. dr Ratko Duev (Filozofski fakultet, Univerzitet 'Sv. Kiril i Metodij', Skopje), te prof. dr Zoran Keković (Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu)", ističe se u saopćenju

U povodu otvaranja konferencije, iz prostorija Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije učesnicima će se obratiti dekan Fakulteta prof. dr Jasmin Ahić i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, kao i predsjednica Naučnog i programskog odbora Konferencije prof. dr Lada Sadiković, te ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr Selmo Cikotić.