{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu se održava konferencija o ulozi javnih servisa u demokratskom društvu

F
26.5.2014. u 11:28
13
18
U Sarajevu se održava konferencija o ulozi javnih servisa u demokratskom društvu
13
Regionalna konferencija za jugoistočnu Evropu "Uloga i značaj javnih servisa (JS) u izgradnji demokratskog društva" počela je danas u Sarajevu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Koordinatorica programa iz Odjela za medije, Generalne direkcije za ljudska prava i vladavinu zakona u Vijeću Evrope Lejla Dervišagić, rekla je uoči početka konferencije Agenciji FENA da je konferencija organizovana u okviru regionalnog projekta Vijeća Evrope.

"To je projekt koji finansira vlada Norveške i traje 18 mjeseci. Pozvani su predstavnici zemalja regiona - iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i BiH. Učesnici konferencije su, zapravo, predstavnici javnih servisa zemalja projekta, ministarstava zaduženih za javne servise i po jedan predstavnik regulatornih tijela", objasnila je Dervišagić.

Dodala je da je cilj konferencije da se vidi kakva je uloga javnih servisa u demokratskom društvu i kako se može poboljšati informacija na koju svaki građanin ima pravo.

"Ta informacija treba da bude nepristrana i konkretna, i treba da bude iz više izvora. Dakle, cilj je da se unaprijedi rad javnih servisa u regionu", istaknula je Dervišagić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić je nakon pozdravnog obraćanja izjavio da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ima nekoliko cilljeva.

"Jedan od ciljeva Ministarstva i dijela Vijeća ministara te dijela politike u BiH jest da ova institucija bude „zdrava“ i da može pomoći u uređivanju složenih političkih odnosa u BiH", rekao je Hadžić.

Ministar Hadžić kazao je da se u BiH teško dolazi do konsenzusa čak i u nekim elementarnim evropskim vrijednostima u oblasti zaštite ljudskih prava, ali i u domenu ostvarivanja uvjeta za slobodu govora i slobode medija.

"Pri tome, naravno, mislimo na javni servis koji treba da radi u interesu svojih građana", naglasio je Hadžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: