BiH
0

U Sarajevu se održava izborna skupština Udruženja poljoprivrednika u BiH

FENA
U Sarajevu se danas održava Izborna skupština Udruženja poljoprivrednika u BiH na kojoj će biti prezentiran izvještaj o radu Udruženja u protekle dvije godine, ocijenjeno aktuelno stanje u poljoprivredi, donesen program rada za 2008. te izabran predsjednik Udruženja.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika kazao je u uvodnom govoru, da je poljoprivreda BiH krajem 2007. suočena s istim problemima koji su karakterizirali agrarni ambijent i prije četiri godine kada je to udruženje osnovano.

Plan za razrješenje osnovnih problema u bh. poljoprivredi i zaštitu domaće proizvodnje, kako je kazao, postao je iluzija, jer je BiH ulaskom u CEFTA sporazum postala zemlja s najotvorenijim granicama.

Ovo udruženje, kako je zacrtano programom rada za 2008. godinu, između ostaloga pratit će i efekte primjene CEFTA sporazuma da bi moglo na vrijeme intervenirati i vršiti stalni pritisak na Vijeće ministara kako bi se konačno uspostavile institucije za kontrolu kvaliteta uvozne hrane i za certificiranje domaćih poljoprivrednih proizvoda za izvoz.

Udruženje će također nastojati da uspostavi monitoring nad radom institucija i agencija koje su u funkciji poljoprivrede i prehrane, da se poveže s farmerskim asocijacijama u inozemstvu, da uspostavi kvalitetne evidencije članstva, a radit će i na omasovljenju članstva.

Udruženje bi danas trebalo izabrati i predsjednika, s obzirom na to da Miro Pejić koji je sada na čelu Udruženja obavlja funkciju vršioca dužnosti, nakon što je prije nekoliko mjeseci mjesto predsjednika samovoljno napustio Ranko Bakić.