Popuštanje mjera
4.3k

U Sarajevu se od ponedjeljka otvaraju bašte kafića, kao i teretane i bazeni

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o ublažavanju lockdowna. Popuštanje restriktivnih mjera stupit će na snagu od ponedjeljka, 12. aprila.

Prema današnjoj odluci kafići i restorani će od ponedjeljka moći usluživati goste u otvorenim baštama i na terasama.

Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se tiču razmaka stolova, ograničenog broja gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski.

"Uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno 4 (četiri) osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera", navode iz Vlade KS.

Ostale restikrivne mjere koje se tiču rada ugostiteljskih objekata u unutrašnjosti objekata ostaju na snazi.

Od ponedjeljka će biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.

"Dozvoljava se rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadradnih, a ne više od 20 osoba. Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba", saopćeno je.


Odgojno - obrazovni proces odvijat će se prema do sada važećem modelu - online.

"Nastava u Javnoj ustanovi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Sarajevo, Javna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Javna ustanova Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo i Javna ustanova Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju sa radom u prostorijama škole i u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", navodi se.

Učenicima u inkluziji potrebno je omogućiti praćenje nastave u prostorijama škole.

Dozvoljava se rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera;

Ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u Kantonu Sarajevo određenih Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo.

Kladionice za sada ostaju zatvorene.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 12.04.2021. godine do 19.04.2021. godine do 5:00 sati ujutro.

Policijski sat za sada ostaje od 21:00 do 05:00 sati, kao i ostatku Federacije BiH s obzirom da o tome odlučuje federalni nivo.

Danas su 2.362 aktivna slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Trenutno je hospitalizirano 596 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 408, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 188 pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 191, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 317.