Vrijedni 30.000 eura
99

U Sarajevu se gradi devet natkrivenih biciklističkih parkinga, bit će pod videonadzorom

B. R.
Natkriveno biciklističko stajalište na Otoci (Foto: T. S./Klix.ba)
Natkriveno biciklističko stajalište na Otoci (Foto: T. S./Klix.ba)
U toku je devet gradnja natkrivenih biciklističkih parkinga, a jedan od njih je u blizini Olimpijskog bazena u Sarajevu. Gradnju je finansijski podržalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) sa ciljem da se podstakne održiva urbana mobilnost u Bosni i Hercegovini i ostatku jugoistočne Evrope.

Predstavnica GIZ-a Julia Nagel je ukazala da je u fokusu svakog planiranja u Njemačkoj građanin i da je zbog toga, kako je navela, razvijen zavidan nivo održive urbane mobilnosti. Istaknula je da se promjene po ovom pitanju ne dešavaju brzo, ali da imaju velike koristi.

"Ovo su stvari koje se ne dešavaju preko noći. Moraju postojati različiti oblici prijevoza. U Njemačkoj smo željeli građanima ponuditi što više oblika javnog prijevoza. Korištenje privatnih automobila je posljednja opcija. Zato to podrazumijeva dobro razvijen javni prijevoz i korištenje bicikala. Zbog toga je potrebno imati parkirališta za bicikla koja će biti sigurna. Efekti ovoga se ne mogu odmah vidjeti, ali prije svega utječu na zdravlje građana. To se može izmjeriti u zdravstvenom sistemu jedne zemlje. Drugi efekt je smanjenje zagađenosti, što je poseban problem u Sarajevu", napomenula je Nagel.

Julia Nagel (Foto: T. S./Klix.ba)
Julia Nagel (Foto: T. S./Klix.ba)

Parking kod Olimpijskog bazena posjetio je kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem koji je naglasio da je riječ o partnerskom projektu Ministarstva saobraćaja i Grada Sarajeva. Kako je kazao, uloženo je 30.000 eura i bit će devet pokrivenih parking prostora za bicikle.

"Ovo je prvo, još dva će biti u Općini Novi Grad, tri u Općini Ilidža i tri u Općini Novo Sarajevo", dodao je Kalem.

Adi Kalem (Foto: T. S./Klix.ba)
Adi Kalem (Foto: T. S./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, prepoznali su da su građani posebno tokom pandemije koronavirusa koristili nemotorizovana prijevozna sredstva, prije svega bicikle. Potcrtao je da će parking prostor biti pod videonadzorom.