{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu sastanak visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative

F
17.6.2014. u 11:50
0
0
U Sarajevu sastanak visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative
0
Pozdravnim govorom predsjedavajućeg Jadransko-jonske inicijative Ivana Orlića, u Sarajevu je danas počeo inauguralni sastanak komiteta visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative na kojem bi osnovna tema trebala biti stanje na poplavljenim područjima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, humanitarna i državna pomoć.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Relevantne informacije na današnjem sastanku o stanju u poplavljenim područjima tri zemlje dat će šefovi štabova za saniranje posljedica poplava BiH, Hrvatske i Srbije.

Tokom ovog sastanka trebala bi biti održana radionica o temi "Mobilnost u zdravstvu regije" te Mediteranski festival u Bošnjačkom institutu kojeg organizira BiH i Ambasada Italije u BiH.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvoju Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 20. maja 2000. godine. Tada je usvojena Anconska deklaracija, kojom se članice obvezuju na saradnju u brojnim područjima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


U preambuli Deklaracije, ministri vanjskih poslova država (Albanija, BiH, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija) pozivaju se na Povelju Ujedinjenih nacija, Završni dokument iz Helsinkija, Parišku povelju te na dokumente OSCE-a i podržavaju već postojeće programe saradnje Evropske unije za jugoistočnu Evropu, uključujući i Pakt o stabilnosti.

Bosna i Hercegovina je 1. juna ove godine počela s predsjedavanjem Jadransko-jonskom inicijativom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: