BiH
0

U Sarajevu sastanak visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pozdravnim govorom predsjedavajućeg Jadransko-jonske inicijative Ivana Orlića, u Sarajevu je danas počeo inauguralni sastanak komiteta visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative na kojem bi osnovna tema trebala biti stanje na poplavljenim područjima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, humanitarna i državna pomoć.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Relevantne informacije na današnjem sastanku o stanju u poplavljenim područjima tri zemlje dat će šefovi štabova za saniranje posljedica poplava BiH, Hrvatske i Srbije.

Tokom ovog sastanka trebala bi biti održana radionica o temi "Mobilnost u zdravstvu regije" te Mediteranski festival u Bošnjačkom institutu kojeg organizira BiH i Ambasada Italije u BiH.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvoju Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 20. maja 2000. godine. Tada je usvojena Anconska deklaracija, kojom se članice obvezuju na saradnju u brojnim područjima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U preambuli Deklaracije, ministri vanjskih poslova država (Albanija, BiH, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija) pozivaju se na Povelju Ujedinjenih nacija, Završni dokument iz Helsinkija, Parišku povelju te na dokumente OSCE-a i podržavaju već postojeće programe saradnje Evropske unije za jugoistočnu Evropu, uključujući i Pakt o stabilnosti.

Bosna i Hercegovina je 1. juna ove godine počela s predsjedavanjem Jadransko-jonskom inicijativom.