BiH
0

U Sarajevu sastanak šefova policija zemalja jugoistočne Evrope

FENA
U Sarajevu je danas počeo rad dvodnevni četvrti sastanak Radne grupe za borbu protiv organiziranog kriminala Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA).

"Što se tiče problema organiziranog kriminala, situacija u BiH je slična situaciji u ostalim evropskim zemljama, zemljama regiona. To znači da kao i u ostatku Evrope, i u BiH se mora koncentrirati na tome da se bude jako odlučno u konstatnoj borbi i aktivnostima koje su ulažu u borbu protiv organiziranog kriminala", kazao je komesar EUPM-a u BiH brigadni general Vincenzo Coppola.

"Od kada je EUPM uključen u aktivnosti vezane za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH bili smo svjedoci jako dobrih rezultata koje je postigla lokalna policija", kazao je Coppola.

Komesar EUPM-a je naglasio da se u BiH moraju uraditi dvije stvari da bi se poboljšala situacija u ovoj oblasti.

"Prvenstveno neophodna je bolja koordinacija između postojećih policijskih agencija u BiH, da bi uz pomoć dobre koordinacije bili postignuti bolji rezultati. Također radi postizanja boljih rezultata neophodno je uspostavljanje boljeg kvalitetnijeg sistema saradnje između policije i tužilaštava. Neophodno je da se ta dva sistema spoje u jedan da bi se moglo doći do željenih rezultata", kazao je Coppola.

Ako uspijemo da postignemo ova dva strateška cilja, siguran sam da će policijske snage u BiH biti u poziciji da kontrolišu organizirani kriminal u mjeri u kojoj je to realno moguće, istakao je Coppola.

U petogodišenjm radu Asocijacija SEPCA i njena radna tijela su doživljavali uz pomoć međunarodnih organizacija transformacije u radu i metodologiji rada, prije svega na stvaranju uvjeta za jedinstven i izbalansiran način borbe protiv organiziranog kriminala u regiji, kazao je u pozdravnom obraćanju direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

S obzirom na činjenicu da nismo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima prošle godine smo izvršili izmjene i dopune Statuta SEPCA-e kojim pokušavamo da značajno unaprijedimo svoju međusobnu saradnju i način te metod rada, kazao je Miletić dodavši da je tom prilikom u članstvu SEPCA-e primljena i Moldavija.

U skladu sa statutarnim odredbama održali smo nekoliko zajedničkih sastanaka, te utvrdili Trogodišnju strategiju rada SEPCA-e o kojoj će biti govora tokom sastanka. U svim navedenim strateškim aktivnostima jedan od ključnih subjekata u realizaciji utvrđenih ciljeva je upravo Radna grupa za borbu protiv organiziranog kriminala koja je već prije dvije godine utvrdila pravce svojih aktivnosti koje ćemo revidirati u skladu s Trogodišnjom strategijom SEPCA-e, kazao je Miletić.

Mijenjajući svoj metod i sadržaj rada, SEPCA je u međuvremenu potpisala memorandume o saradnji s Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga-DCAF iz Švicarske i Memorandumom o razumijevanju s regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice-MARRI te je istovremeno pripremljen za potpisivanje i usaglašen memorandum sa Švicarskom Agencijom za saradnju i razvoj-SDC. S organizacijom OCTN, realizirat ćemo niz projekata u ovoj godini a koji se odnose na upravljanje u policiji, međunarodnu saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i obuka polismejkera, kazao je Miletić.

Direktor Uprave policije FBiH Zlatko Miletić je kazao da očekuje da ovaj sastanak doprinese u značanoj mjeri poboljšanju stanja u toj oblasti po mnogim pitanjima.

Sastanku prisustvuju predstavnici zemalja članica SEPCA-e: Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine, te predstavnici Švicarske agencije za saradnju i razvoj (SDC), Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), ICITAP-a, OCTN-a, RCC-a, OSCE-a i EUPM-a.

Teme sastanka su Trogodišnja strategija SEPCA-e, Statut asocijacije, Konvencija o saradnji policije, Program SDC-a i OSCE-a za borbu protiv organiziranog kriminala i Razrada programa i projekata Mreže obuke za borbu protiv organiziranog kriminala (OCTN).

Sastanak se održava u hotelu "Radon Plaza".