{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir

F
19.10.2007. u 12:04
0
0
U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir
0
U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir
Mir nema nikakvu alternativu, a prijem BiH u Partnerstvo za mir i NATO garanacija je očuvanja mira i sigurnosti, rečeno je danas u Sarajevu na sastanku eksperata o temi "Značaj članstva BiH u Partnertvu za mir".
Cilj skupa, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana i Omladinskog resursnog centra Tuzla, jeste analiza značaja članstva naše zemlje u Partnerstvu za mir.

Učesnici razgovaraju o obavezama u reformi odbrane koje je BiH dosad ispunila i zahtjevima koje još teba realizirati na putu njenog članstva u NATO.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić ocijenio je da je reforma odbrane pokazala da u BiH postoje ljudi spremni na dijalog te da kompromis ne znači politički poraz.

Naglasivši ključni značaj Oružanih snaga BiH za stabilnost u zemlji, Šehić je upozorio da nadležne institucije ovim strukturama moraju osiguirati adekvatnu finansijsku potporu.

-OSBiH mora imati povlašten položaj kao struktura koja gradi mir. Koliko god koštalo, mir je u ovoj zemlji najvredniji, smatra Šehić.

Predsjedavajući parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost BiH u periodu 2003.-2006. Boško Šiljegović ocijenio je da je članstvo BiH u Partnerstvu za mir najveći uspjeh za našu zemlju od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Značaj je još veći kada se uzme u obzir činjenica da je sada reformski proces u BiH u zastoju, naveo je Šiljegović, ukazujući na značaj provedbe odbrambene reforme radi približavanja BiH evroatlantskim institucijama.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš naglasila je da su članstvo BiH u Partnerstvu za mir te njen budući prijem u NATO ključni za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ova članstva, kazala je, pomažu jačanju kolektivne sigurnosti i mira, odnosa između zemalja članica, a posebno zemalja regiona te omogućavaju rješavanje sporova mirnim putem.

Učesnici sastanka su stručnjaci MOBiH i OSBiH, zastupničkih komisija za odbranu i sigurnost BiH, ministarstava sigurnosti i civilnih poslova, Granične policije, SIPA-e, NATO-a, EUFOR-a i drugih međunarodnih organizacija, ambasada te nevladinog sektora.

Sastanak treba da posluži kao osnova za održavanje javnih tribina u BiH, na kojem će širi krug građana biti informiran o značaju vojnih reformi, članstva BiH u Partnerstvo za mir i prijema u NATO.

Kako je rečeno, nedavno provedena anketa pokazala je da građani nemaju dovoljno informacija o tome šta dobivamo članstvom u ovim strukturama.

Također, skup je dio aktivnosti projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo", koji podržava Vlada SAD-a. Cilj projekta je da BiH dobije jedinstvenu platformu za izgradnju mira, gdje će sigurnosne institucije imati aktivnu ulogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: