{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir

F
19.10.2007. u 12:04
0
0
U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir
0
U Sarajevu sastanak eksperata o značaju članstva BiH u Partnerstvu za mir
Mir nema nikakvu alternativu, a prijem BiH u Partnerstvo za mir i NATO garanacija je očuvanja mira i sigurnosti, rečeno je danas u Sarajevu na sastanku eksperata o temi "Značaj članstva BiH u Partnertvu za mir".
Cilj skupa, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana i Omladinskog resursnog centra Tuzla, jeste analiza značaja članstva naše zemlje u Partnerstvu za mir.

Učesnici razgovaraju o obavezama u reformi odbrane koje je BiH dosad ispunila i zahtjevima koje još teba realizirati na putu njenog članstva u NATO.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić ocijenio je da je reforma odbrane pokazala da u BiH postoje ljudi spremni na dijalog te da kompromis ne znači politički poraz.

Naglasivši ključni značaj Oružanih snaga BiH za stabilnost u zemlji, Šehić je upozorio da nadležne institucije ovim strukturama moraju osiguirati adekvatnu finansijsku potporu.

-OSBiH mora imati povlašten položaj kao struktura koja gradi mir. Koliko god koštalo, mir je u ovoj zemlji najvredniji, smatra Šehić.

Predsjedavajući parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost BiH u periodu 2003.-2006. Boško Šiljegović ocijenio je da je članstvo BiH u Partnerstvu za mir najveći uspjeh za našu zemlju od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Značaj je još veći kada se uzme u obzir činjenica da je sada reformski proces u BiH u zastoju, naveo je Šiljegović, ukazujući na značaj provedbe odbrambene reforme radi približavanja BiH evroatlantskim institucijama.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš naglasila je da su članstvo BiH u Partnerstvu za mir te njen budući prijem u NATO ključni za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ova članstva, kazala je, pomažu jačanju kolektivne sigurnosti i mira, odnosa između zemalja članica, a posebno zemalja regiona te omogućavaju rješavanje sporova mirnim putem.

Učesnici sastanka su stručnjaci MOBiH i OSBiH, zastupničkih komisija za odbranu i sigurnost BiH, ministarstava sigurnosti i civilnih poslova, Granične policije, SIPA-e, NATO-a, EUFOR-a i drugih međunarodnih organizacija, ambasada te nevladinog sektora.

Sastanak treba da posluži kao osnova za održavanje javnih tribina u BiH, na kojem će širi krug građana biti informiran o značaju vojnih reformi, članstva BiH u Partnerstvo za mir i prijema u NATO.

Kako je rečeno, nedavno provedena anketa pokazala je da građani nemaju dovoljno informacija o tome šta dobivamo članstvom u ovim strukturama.

Također, skup je dio aktivnosti projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo", koji podržava Vlada SAD-a. Cilj projekta je da BiH dobije jedinstvenu platformu za izgradnju mira, gdje će sigurnosne institucije imati aktivnu ulogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: