Legenda bh. kinematografije
0

U Sarajevu sahranjen profesor Bakir Tanović

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je iza džuma-namaza obavljena dženaza profesora nacionalne historije, redatelja i producenta, doajena filmskih radnika Bosne i Hercegovine i predsjednika Pomorskog društva BiH Bakira Tanovića, koji je umro u srijedu u 82. godini. Profesor Tanović je u 15 sati ukopan na mezarju Grličića brdo.

Dženazi, koju je predvodio glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malić, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić i druge poznate ličnosti iz političkog, privrednog, kulturnog i uopće društvenog života Sarajeva.

Profesor Tanović posljednji intervju dao je za agenciju Anadolija (AA) prije mjesec dana, 28. jula ove godine.

Govorio je da je luka u Neumu strateški interes BiH. Apelirao je da svi nivoi vlasti u BiH moraju ozbiljno shvatiti ideju da se u Neumu izgradi luka.

Profesor Bakir Tanović objavio je dvije historijske studije ("Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine" i "Čurčića vakuf"), te historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao "Muhadžiri", "Gazi Husrev-begova biblioteka", "Znamenje srednjovjekovne bosanske države"... Za igrani film "Ovčar" nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencem za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.

Njegovih više od 50 godina rada na filmu obilježilo je dosadašnju epohu razvoja i uspona bosanskohercegovačke kinematografije.

Bakir Tanović rođen je u Sarajevu 1930. godine.

Diplomirani je profesor nacionalne historije prve generacije historičara Univerziteta u Sarajevu 1956. godine.