|

U Sarajevu sahranjen istaknuti profesor Dubravko Lovrenović

U Sarajevu sahranjen istaknuti profesor Dubravko Lovrenović
672
Piše: I. P.
21.1.2017. u 14:30
0
komentara
672

dijeljenja
1/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na sarajevskom gradskom groblju "Bare" danas je sahranjen Dubravko Lovrenović, istaknuti bosanskohercegovački akademik, dopisni član ANUBiH i redovni profesor na Odsjeku za historiju pri Filozofskom fakultetu UNSA.
Sahrani su prisustvovali Lovrenovićeva najbliža rodbina, prijatelji, kolege iz akademske zajednice i mnogobrojni studenti na koje je prenio znanje i pristup izučavanju srednjovjekovne Bosne.

Dubravko Lovrenović rođen je u Jajcu 30. augusta 1956., a nakon teške bolesti preminuo je 16. januara 2017.

Njegove kolege i studenti poznavali su ga kao upečatljivu osobu koja je na sve ljude ostavljala dubok dojam.

"Mislim da je Bosna i Hercegovina izgubila velikog stručnjaka i ne samo BiH, nego i zemlje u regionu i cijela Evropa. Njegov naučni rad ostat će zapisan, a puno tog rada je upis stećaka na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a", rekao je nedavno Mirzah Fočo iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Lovrenović je bio redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za historiju, gdje je predavao Opću historiju srednjeg vijeka. Obavljao je i funkciju ministra kulture i sporta od 2010. do 2012. godine u Vladi KS. Bio je voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu "Bosna" iz Sarajeva i predsjednik i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.