{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu prva regionalna konferencija o ribarstvu

F
8.12.2009. u 13:21
0
0
U Sarajevu prva regionalna konferencija o ribarstvu
0
U Sarajevu prva regionalna konferencija o ribarstvu
U organizaciji Ureda za veterinarstvo BiH i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, danas je počela prva regionalna konferencija o ulozi ribarstva u proizvodnji hrane i ruralnom razvoju.
Cilj ovog naučno-stručnog skupa, koji je organiziran u okviru obilježavanja 60. godišnjice Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, jeste da se razmotre mogućnosti podizanja ribarstva kao značajne privredne grane na viši nivo i uloge veterinarskih službi u njenom razvoju.

Stručnjaci za ovu oblast iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije naglasit će značaj kontinuiranog razvoja i unapređenja ribarstva, što će doprinijeti ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju cijelog regiona.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, čije je ministarstvo pokrovitelj ovog skupa, ukazao je na ogromne potencijale BiH u oblasti uzgoja ribe.

Naveo je da naša zemlja ima izuzetno kvalitetne vode i jezera, tradiciju ribarstva i eminentne stručnjake u ovoj oblasti i da je riba iz BiH veoma tražena u zemljama regiona i EU.

Riba je danas jedini proizvod životinjskog porijekla koji BiH može ponuditi EU, te je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU predviđena godišnja carinska kvota izvoza ribe od 60 tona.

S obzirom na to da je za bh. izvoznike visina ove kvote nepovoljna, ministar Zirojević kaže da je njegovo ministarstvo predložilo povećanje ove kvote na 2.000 tona.

-U svakodnevnom smo kontaktu s Briselom i očekujem da će ovaj prijedlog biti odobren, rekao je Zirojević.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić naglasio je značaj daljeg razvoja ribarstva u našoj zemlji i regionu i izrazio nadu da će našoj zemlji što prije biti omogućen i izvoz žive ribe na evropsko tržište.

Dekanesa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almedina Zuko kazala je da je ovaj regionalni skup jedan u nizu događaja kojim će biti obilježena 60. godišnjica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Napomenula je da je ova visokoškolska ustanova jedina u BiH koja obrazuje kadrove za doktore veterinarske medicine, te ima djelatnost specifičnu u odnosu na druge visokoškolske ustanove u BiH.

Ovaj fakultet ima tri vrste djelatnosti - edukativnu, naučnoistraživačku i naučno-tehničku.

Od 8. do 11. decembra, Veterinarski fakultet će svoju 60. godišnjicu obilježiti radno i svečano. Bit će održana i finalna radionica curriculum, akademija, a izdata je i monografija posvećena djelovanju Fakulteta, te njegovim utemeljiteljima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: