{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu prva regionalna konferencija o poboljšanju prava LGBT osoba

F
16.12.2013. u 12:07
0
32
U Sarajevu prva regionalna konferencija o poboljšanju prava LGBT osoba
0
U Sarajevu prva regionalna konferencija o poboljšanju prava LGBT osoba
Prva regionalna konferencija o temi “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na zapadnom Balkanu”, čiji je fokus stanje ljudskih prava LGBT osoba u BiH i zemljama regiona održat će se u Sarajevu.
"Borba za prava marginaliziranih grupa, među koje spadaju i LGBT osobe, oduvijek je bila teška i spora, a pogotovo u sredinama kao što je naša, konzervativna. Međutim, BiH je na dobrom putu izgradnje zakonodavstva i mehanizama za zaštitu univerzalnih ljudskih prava", kazala je za Agenciju FENA Besima Borić, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Izrazila je očekivanje da putem promjena Ustava BiH i Federacije BiH kao zabranjeni osnov diskriminacije budu unesena i pitanja zabrane diksriminacije po osnovu seksualne orijentacije.

"Parlamentarci u BiH imaju puno posla u smislu mehanizama za zaštitu ljudskih prava, a pogotovo u primjeni i implementaciji zakona. Pri tome je zadatak čitavog društva mijenjanje svijesti u odnosu na sve one grupe koje su manje popularne i koje se bore za svoja prava. Potreban je sistematičan rad za mijenjanje društvene svijesti ", istakla je Borić.

Smatra da veoma teško sazrijeva i politička i ukupna društvena svijest o potrebi da se smanji broj kršenja ljudskih prava.

Kao jedan od organizatora konferencije Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, istakao je za Fenu da su u ostvarivanju prava LGBT osoba u posljednje dvije godine vidljivi uspjesi u smislu saradnje s policijom, posebno Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i s Institucijom ombudsmena BiH.

Na današnjoj konferenciji predstavnici državnih organa za zaštitu ljudskih prava, organizacija civilnog društva iz regiona te institucija Evropske unije će razgovarati o dobrim praksama za zaštitu ljudskih porava LGBT osoba.

"Imat ćemo mogućnost čuti različita iskustva u nadi da će bh. institucije inspirisati, koje malo kasne u nekim oblastima kada su u pitanju LGBT prava. Želimo da institucije prava LGBT osoba tretiraju ne kao specijalno pravo već kao pravo građanki i građana BiH, koje imaju određene probleme jer su drugačije seksualne orijentacije ili drugačijeg rodnog identiteta", kazao je za Fenu Gavrić.

Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizatori su ove konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: