Druga godišnjica
316

U Sarajevu protestna šetnja za Dženana Memića: Kada zulum postaje pravilo, borba za pravdu postaje obaveza

Piše: M. N.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Blizu 200 građana okupilo se danas na Marijin-Dvoru u Sarajevu kako bi protestnom šetnjom odali počast tragično stradalom Dženanu Memiću i pozvali pravosudne institucije da riješe ovaj slučaj i kazne počinioce.

Učesnici protestne šetnje koja se odvija od SCC-a do Tužilaštva KS i nazad nose majice s Dženanovim likom te transparente i parole kojim optužuju vještake i eksperte te ukazuju na njihovu nečistu savjest, smatrajući da su davali pogrešne ili lažne iskaze tokom izlaganja na Kantonalnom sudu u procesu protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji su optuženi za Memićevo stradanje.

Okupljeni smatraju da pravosudne institucije kriju počinioce i da je Dženan ubijen te da se sve pokušava zataškati.

Na čelu kolone je parola na kojoj piše "Kada zulum postaje pravilo, borba za pravdu postaje obaveza", dok učesnici nose parole "Lažna amnezija koštala je ovu državu stotine hiljada", "Nečista savjest Hamze Žuje", "Stručnost Ševala Kovačevića po naredbi", "Ustavni sud ne smije ustaviti istinu" itd.

Nakon što dostave zahtjeve Tužilaštvu KS, protestna šetnja će biti završena, ali porodica i prijatelji poručuju da njihova borba neće.