BiH
6

U Sarajevu proslavljen Dan Rusije

FENA
(Foto: FENA)
Domaći i strani zvaničnici u BiH večeras su na svečanom prijemu u Sarajevu, koji je organizirala Ruska ambasada u BiH, obilježili Dan Rusije, 12. juni, jedan od najmlađih državnih praznika u Ruskoj Federaciji.

"Za Rusku Imperiju, Sovjetski Savez i Rusku Federaciju bliske, višestrane spone istinskog prijateljstva, uzajamnog razumijevanja i podrške s balkanskim narodima, su bili, jesu i bit će strateški i sastavni dio pogleda na svijet", rekao je, ovom prilikom, ambasador Rusije u BiH Petr Ivantsov.

Po njegovim riječima BiH je važan i izuzetan dio slavenskog svijeta, evropske i globalne civilizacije, a "njena etnička i duhovna raznovrstnost obogaćuje sve nas".

Iako u državi trenutno "ne ide sve glatko", ubjeđen je da narodi Bosne i Hercegovine mogu samostalno bez vanjskih poučavanja rješavati aktuelne probleme i zadatke.

Put ka tome je, ističe, uzajamno poštovani dijalog, razumijevanje i kompromis.

Zadatak međunarodne zajednice, smatra, je u tome da se ne miješa u unutrašnje poslove nezavisne i suverene BiH, već da kroz moralnu, političku, finansijsku, investitorsku, kulturnu i humanitarnu podršku doprinosi jačanju osnova nacionalnog pomirenja, saradnji i povjerenju.

"Između naših zemalja postoji stalan uzajamno koristan politički dijalog, jača se pravna baza bilateralnih odnosa, dok su na lokalnom tržištu predstavljene najveće ruske investicije - Gazprom, Sberbank, Zarubežnjeft", kazao je Ivantsov.

Poručio je da je Rusija snažan, ozbiljan i odgovoran partner svih naroda BiH, koji visoko cijeni dobro ponašenje i podršku oba entiteta.

"Svake godine deseci državljana Bosne i Hercegovine idu na studiranje u Rusiju, povećava se broj turista i kulturnih razmjena. Vidimo direktnu uzajamnu korist u produbljivanju i širenju naših veza", zaključio je ruski ambasador u BiH na večerašnjem prijemu povodom obilježavanja Dana Rusije.

Prvi Kongres narodnih zastupnika RSFSR-a prihvatio je 12. juna 1990. godine Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.