Divna noć
19

U Sarajevu proslavljen Dan Kazahstana uz očaravajuće melodije umjetnika ansambla Turan

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom Dana Republike Kazahstan počasni konzulat Kazahstana u BiH, Asocijacija Berkut i Ambasada u Hrvatskoj i Crnoj Gori organizovali su svečanost u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

"Oduševljeni smo što Vam možemo poželjeti dobrodošlicu na nezaboravnu večer ispunjenu očaravajućim melodijama, tradicionalnim ritmovima i zadivljujućim izvedbama koje prikazuju više-stoljetnu kulturnu tradiciju Kazahstana. U nadolazećim danima u kojima Kazahstan slavi svoj najveći državni praznik – Dan Republike, donosimo Vam koncert etno-folklornog ansambla Turan, te Vas pozivamo da zajedno uživamo u snazi muzike, razmjene", poručio je na brojnim gostima počasni konzul u BiH Amel Dizdarević.

Zatim su nastupili talentirani kazahstanski umjetnici, etno-folklorni ansambl Turan, čiji je jedinstveni rad prepoznat od strane slušatelja širom svijeta.

Etno-folklorni ansambl "Turan" osnovan je 2008. godine. Ansambl koristi više od 30 tradicionalnih kazahstanskih muzičkih instrumenata. Za 15 godina stvaralaštva, Turan je uspješno predstavljao turkijsku kulturu na poznatim svjetskim pozornicama, kao što su Carnegie Hall (Njujork), Kennedy Center (Vašington), Concert House (Berlin), Courtauld Hall (Pariz) itd.

Održali su više od 1.500 samostalnih koncerata u 70 zemalja širom svijeta. Danas je Turan glas turkijskog svijeta.

Solisti ansambla Serik Nurmoldayev, Bauyrzhan Bekmukhanbet, Makhsat Medeubek, Erzhigit Aliev, Zhantu Dadabayev su doktori filozofije (PhD), magistri umjetnosti i multiinstrumentalisti.

Tako su svi u petak navečer u Domu OS BiH doživjeli prekrasne emocije iz dodira s umjetnošću Velike stepe i jedinstveni zvuk nacionalnih starih instrumenata kazahstanskog naroda.