#BHtate
76

U Sarajevu promovisana važnost roditeljskog odsustva za očeve

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je na platou ispred BBI Centra u Sarajevu održana ulična akcija inicijative #BHtate tokom koje su građani mogli saznati više o važnosti roditeljskog odsustva za očeve.

Očevi koji su sa svojom djecom došli na promociju imali su priliku da se fotografišu i na taj način ostvare mogućnost da njihove fotografije, ukoliko budu odabrane, budu dio izložbe koja će se održati u novembru.

Inicijativa #BHtate zagovara roditeljsko odsustvo za očeve ističući da je to jedan od ključnih koraka u postizanju rodne ravnopravnosti u BiH. Nastala je kao spin off izložbe fotografija autora Johana Bävmana pod nazivom “Očevi u Švedskoj” koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

Osim što korištenje roditeljskog odsustva očeva doprinosi kognitivnom i emocionalnom razvoju djece, ima velike i ekonomske koristi za porodice. Tome svjedoče i istraživanja koja su pokazala da je dohodak majki za svaki mjesec tokom kojeg su očevi bili na roditeljskom odsustvu povećan za sedam posto. Očevi na odsustvu ujedno povećavaju i BDP zemlje.

Facebook stranica #BHtate koja poziva očeve u BiH da uz kratak opis, kakvo je njihovo iskustvo brige o djeci i na koji način je ta briga promijenila njihov odnos, pošalju jednu ili više svojih fotografija s djecom, napravljena je početkom juna ove godine.

Inicijativu #BHtate implementiraju Ambasada Kraljevine Švedske u Sarajevu i CARE International.