BiH
0

U Sarajevu promovirano 12 menadžera za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane

FENA
Grupa od 12 HACCP menadžera, savjetnika za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, odnosno bolesti prenosivih hranom, promovirana je danas u Sarajevu.

Radi se o trećoj grupi polaznika koji su uspješno završili edukaciju o temi "HACCP sistem i njegova implementacija“, a edukaciju za HACCP menadžere provodila je firma "Bio-Base“ d.o.o. Sarajevo, članica Poslovnog inkubatora Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u SERDA-i istaknuto je da je HACCP sistem kontrole sigurnosti hrane kao zakonska obaveza reguliran Zakonom o hrani i jedan je od preduvjeta za izvoz na tržište EU.

HACCP sistem je sistem kontrole zdravstvene ispravnosti hrane baziran na analizi opasnosti tipa kontrole bakterija, virusa, hemijskih opasnosti, pesticida, a HACCP menadžer je ključna osoba unutar privrednog sektora koja vodi računa o provođenju kontrole sigurnosti hrane, kontrolira odgovorne osobe unutar proizvodnje i ulazak svih sirovina.

To je osoba koja u slučaju potrebe može da pozove na odgovornost bilo koju osobu iz preduzeća, a isto tako primjenom principa koji se nameću kroz ovaj sistem zaštiti svako poduzeće.

Na današnjem skupu istaknuto je da u prehrambenoj industriji u BiH nema dovoljno ovog kadra te je upućen poziv posebno mladim osobama da se educiraju u toj oblasti.