U 97. godini
1.7k

U Sarajevu preminula Zlata Grebo, prva dekanesa Fakulteta političkih nauka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu saopćio je vijest o smrti prof. dr. Zlate Grebo, koja je preminula u petak, 26. aprila.

U Sarajevu je 26. aprila preminula Zlata Grebo, profesorica i prva dekanesa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila angažirana u naučno-istraživačkom radu, kao i na različitim aktivnostima vezanim za emancipaciju žena u Jugoslaviji.

Zlata Grebo je rođena u Trebinju 6. augusta 1922. godine, ali je odrastala u Mostaru, gdje je završila gimnaziju, te se tokom srednjoškolskih dana priključila Narodnooslobodilačkom pokretu, skupa sa sestrom Sanom Salahović. Nakon rata, učestvovala je u osnivanju Gradskog odbora AFŽ-a Mostar, i radila na organizaciji i emancipaciji žena. Obrazovanje nastavlja u Beogradu, gdje 1947. godine završava Višu školu spoljne trgovine, a potom u Sarajevu 1954. godine završava Višu pedagošku školu. Studij sociologije upisala je 1959. godine u Beogradu, u sklopu prve generacije sociologa/inja. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1973. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predavala je na brojnim univerzitetima i učestvovala na naučnim skupovima u zemlji i u inostranstvu. Na Svjetskom kongresu žena u Helsinkiju 1969. godine bila je članica delegacije žena Jugoslavije.

Zlata Grebo je majka nedavno preminulog profesora Zdravka Grebe.

Komemoracija će biti održana u utorak, 30. aprila na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (sala 12), u 11 sati.

Sahrana će biti obavljena isti dan (30. aprila), u 14:15 sati na groblju Bare.