BiH
169

U Sarajevu preminula profesorica Lamija Hadžiosmanović

Piše: N. N.
Foto: novovrijeme.ba
Foto: novovrijeme.ba
Danas je u Sarajevu, u 85. godini, preminula profesorica Lamija Hadžiosmanović. Dženaza će se klanjati u utorak, 10. 05. 2016. godine poslije podne namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će se obaviti u 14:30 sati na gradskom mezarju Bare.

Prof. dr. Lamija Hadžiosmanović rođena je 1931. godine u Sarajevu. Diplomirala je 1957. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirala je 1966. godine iz oblasti islamske civilizacije na Univerzitetu Ayni-Šems.

Doktorsku disertaciju "Biblioteke u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" odbranila je 1977. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Stekla je sva nastavna zvanja, a svoja naučna istraživanja usmjerila je u nekoliko pravaca – oblasti bibliotekarstva, prevođenja s turskog jezika i izučavanje književne i kulturne baštine Bošnjaka.

S turskog je prevela više knjiga proze, poezije i historije. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Autorica je "Bosanskog kuhara", knjige koja je na petnaestoj finalnoj sesiji žiriranja Gurmand World Cookbook Fair Awardsa u Parizu osvojila Gurmand World Cookbook Awards, čime je izabrana kao jedna od najboljih u svijetu iz oblasti kulinarstva od osam nagrađenih.