Nakon teške bolesti
2k

U Sarajevu preminula Amira Redžić, ugledna profesorica s Medicinskog fakulteta

A. B.
Prof. dr. Amira Redžić
Prof. dr. Amira Redžić
U Sarajevu je jučer preminula ugledna profesorica na Medicinskom fakultetu Amira Redžić nakon teške bolesti u 66. godini života.

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga je za Klix.ba kazala da su svi uposlenici i studenti iznenađeni smrću profesorice Redžić koja je svojim znanjem, iskustvom i radom značajno doprinijela ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Porodica je molila tihu sućut, tako da zbog toga nismo organizovali ni komemoraciju poštujući želju. Bila je dugogodišnji redovni profesor Medicinskog fakulteta, a njegov uposlenik negdje od 80-ih godina. Osoba koja je dala značajan doprinos razvoju medicinske biologije nas je nažalost napustila neposredno odlaska u zasluženu penziju sada krajem mjeseca. Mi smo zatečeni, ali poštujemo želju porodice da profesorica ode tiho i dostojanstveno kako je i živjels", kazala nam je dekanesa Čavaljuga.

Prof. dr. Amira Redžić je rođena u Sarajevu 1955. godine gdje je završila osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Titulu doktora bioloških nauka stekla je 1988. godine, nakon čega je postala profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a njena uža sepcijalnost je bila medicinska biologija s genetikom.

Od Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Sarajevo je 2006. godine dobila zahvalnicu za unapređenje curriculuma i promjene pedagoških metoda u nastavi.

Dženaza i posljednji ispraćaj ugledne sarajevske profesorice će biti obavljeni danas na gradskom groblju Bare.

Profesorica Amira Redžić je bila supruga preminulog akademika prof. sr. Sulejmana Redžića, a iza nje su ostale dvije kćerke.