Najavili promjene
113

U Sarajevu predstavljeni kandidati Nezavisne bh. liste

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Kandidati Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) za sve nivoe vlasti sa područja Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona predstavljeni su večeras u Sarajevu na prvom predizbornom skupu te stranke, čime je najavljen početak kampanje za Opće izbore 2018.

Predsjednik NBL-a i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić istakao je da se neće osvrtati na dosadašnji rad vlasti, već na rješenja problema na svim nivoima vlasti i krucijalne zakone čijom bi izmjenom postigli mnogo.

"U našoj stranci ima mnogo načelnika općina na području Federacije BiH i mi znamo gdje su najveći problemi. Sa ovakvim zakonima, nemoguće je da BiH konačno 'profunkcioniše'", kazao je.

Istakao je da najveću pažnju treba posvetiti problemima u ekonomiji i fiskalnoj politici, kako bi odgovornost za stanje u privredi bila na izvršnoj vlasti, što bi dovelo do poboljšanja statusa zaposlenih u realnom sektoru.

"Pod hitno treba izmijeniti Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, jer dolazimo u situaciju da BiH postaje talac birokratije, a ni u jednoj državi birokratija nije bila nosilac progresa", kazao je.

Smatra da je dovoljno promijeniti maksimalno pet zakona, ukoliko postoji dobra volja, kako bi se standard u BiH povećao.

Kandidat NBL-a za predsjednika RS-a Jusuf Arifagić istaknuo je da je došlo vrijeme da građani uistinu trebaju birati nosioce vlasti prema sposobnostima, a ne političkoj podobnosti.

"Povratnici u RS-u vrlo teško žive i ništa značajno nije urađeno na ekonomskoj obnovi, prepušteni su sami sebi i tu ne postoji održivi povratak", kazao je.

Kao razlog masovnog iseljavanja mladih ljudi naveo je nepostojanje radnih mjesta uprkos činjenici da BiH raspolaže značajnim prirodnim resursima.

"Upravo zbog toga sa jedne strane imamo jedan posto milionera i 99 posto siromašnog stanovništva", istakao je.

Također je naglasio potrebu za decentralizacijom, gdje će građani donositi odluke u mjesnim zajednicama kako bi ojačali i općine i gradove, a na kraju i državu.

Predsjednik Izbornog štaba NBL-a Jusuf Pušina istakao je da će se kandidati te stranke zalagati za izmjene pravnih akata i postizanje pravne sigurnosti.