|

U Sarajevu predstavljena "prekretnica u preventivnom djelovanju na kvalitet zraka"

U Sarajevu predstavljena "prekretnica u preventivnom djelovanju na kvalitet zraka"
3
I. Č.
14.2.2020. u 11:57
2
komentara
3

dijeljenja
1/6 Foto: D. S./Klix.ba
2/6 Foto: D. S./Klix.ba
3/6 Foto: D. S./Klix.ba
4/6 Foto: D. S./Klix.ba
5/6 Foto: D. S./Klix.ba
6/6 Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo najavilo je uspostavljanje kontrole kvaliteta zraka, na način da se će se u sklopu prostornog planiranja, prilikom izgradnje novih objekata, ocjenjivati potencijalni utjecaj na kvalitet zraka.
"Spriječit će se izgradnja novih izvora emisije tamo gdje je zrak već zagađen preko graničnih vrijednosti emisije", poručeno je sa današnjeg skupa u Sarajevu i najavljeno da će potencijalne dozvole, kada se najavljeni projekt privede kraju, izdavati Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Osposobljavanje ZavodaZijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izjavila je da se projekt provodi u saradnji s firmama koje se bave problematikom upravljanja kvaliteta zraka.

"Čitav projekat koji se tiče osposobljavanja Zavoda za vršenje modeliranja u funkciji prostornog planiranja i ocjenjivanja pojedinačnih zahvata na kvalitet zraka otpočeo je 2016. godine nabavkom sofisticirane opreme", kazala je Krvavac.

Navela je kako je cilj projekta da se izradi jasna metodologija na koji način će se planirati stacioniranje određenih izvora emisija u prostoru u svim općinama u Kantonu Sarajevo.

"Najvažnije je kako će se na bazi kategorizacije područja po kvalitetu zraka, koja je urađena u okviru projekta, stacionirati budući izvori emisija. To su različiti objekti, bilo da se radi o poslovnim, privrednim ili objekti koji se koriste u funkciji zagrijavanja", otkrila je ona.

Poručila je kako će biti moguće da se desi da neki od pogona ne budu odobreni.

"Najbitnije je naglasiti da je ovo kontinuirani preventivni program, da se unaprijed spriječi stacioniranje izvora emisije na određenim područjima koja su već opterećena sa stanovišta zagađenosti zraka, tako da bi se eliminisali dodatni izvori koji bi mogli pogoršati stanje", kazala je Krvavac.

Investitori će prikupljati mišljenjaAzrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu i jedan od eksperata angažovanih na izradi Metodologije procjene utjecaja novih zahvata u KS, istakao je da će investitor morati prikupiti mišljenje Zavoda za planiranje razvoja KS o utjecaju tog konkretnog zahvata na kvalitet zraka.

"Ukoliko se određenim modelom pokaže da je to prekomjeran utjecaj, onda taj zahvat neće moći dobiti dozvolu za daljnju proceduru. Spriječit će se izgradnja novih izvora emisije tamo gdje je zrak već zagađen preko graničnih vrijednosti emisije", kazao je on.

Naveo je da će tamo gdje zrak još nije zagađen, gdje su stvarne vrijednosti ispod graničnih, moći utjecati na postojeći kvalitet zraka manjim dijelom.

"Bitno je da se novim zahvatima neće moći prelaziti granične vrijednosti emisije", zaključio je Husika.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...