BiH
128

U Sarajevu predstavljena koalicija šest stranaka "Zajedno za promjene"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Koalicija "Zajedno za promjene“ koju čini šest stranaka danas je na pres-konferenciji u Sarajevu predstavila svoje ciljeve.

Koalicijski sporazum za opće izbore u BiH potpisale su: Stranka pravde i povjerenja, Stranka penzionera BiH, Socijaldemokratska unija BiH, Demokratska narodna zajednica BiH, Liberalno demokratska stranka i Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH.

"Mi smo se udružili i prepoznali smo zajedničke ciljeve i to je osnovni temelj, osnovno vezivno tkivo ove koalicije, odnosno saveza ovih političkih stranaka", kazao je predsjednik Stranke pravde i povjerenja Živko Budimir.

Naveo je ciljeve za koje se zalažu stranke članice Koalicije, a to su očuvanje BiH, jačanje institucija BiH, puna jednakopravnost svih građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH, borba protiv korupcije i kriminala u BiH.

"Također, to je i gospodarski oporavak BiH koji u sebi podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje prije svega mladih ljudi, a onda i poboljšanje standarda svih građana BiH, napose umirovljenika kao kategorije u našem društvu koja je u potpunosti degradirana i na marginama društva", kazao je Budimir.

Dodao je da je jedan od ciljeva i promjena obrazovnog sustava u BiH.

"To su uzvišeni ciljevi koji su motivator predsjednika ovih političkih stranaka, ali i svih članova ovih političkih stranaka i to je razlog našeg ujedinjenja, to je razlog odluke o zajedničkom političkom djelovanju", kazao je Budimir.

Dodao je da sloganom koji su prihvatili kao koalicija „Zajedno za promjene“ nagovještavaju da su vrlo odlučni i spremni mijenjati društvo u BiH, mijenjati okolnosti u BiH i „od BiH izgraditi normalnu državu koja će biti majka, a ne maćeha svim njenim stanovnicima“.

Šest stranaka članica koalicije se dogovorilo da će podržati kandidaturu Živka Budimira za člana Predsjedništva BiH. Rečeno je i da će Koalicija izaći na izbore za sve razine za koje su raspisani opći izbori.

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac je kazao da je ubijeđen da je, s ostalim opozicionim strankama, ova koalicija dio promjena.

"Mislim da su građani zaslužili bolje nego što sada imaju", kazao je Pećanac.

Dodao je da će pokazati da ova zemlja može i bolje „i to mnogo bolje“.

"Ovo je koalicija koja je spremna na promjene. Ovo je koalicija koja je spremna, ne da radi uime naroda, već za razliku od ovih koji su na vlasti, da radi i za račun naroda, a to je drastična razlika", kazao je Pećanac.

Predsjednik Demokratske narodne zajednice BiH Rifat Dolić je kazao da ono što je motiviralo DNZBiH da bude sastavni dio ove koalicije jeste visoki nivo programske suglasnosti i visoki nivo suglasnosti o gledanju na budućnost BiH i njenih građana i na rješavanje strateških pitanja od interesa za BiH i njene građane.

"Sadašnja vlast je dugo godina, nažalost, elementarna nepogoda i pred nama je jedan imperativ da to stanje elementarne nepogode mijenjamo", kazao je Dolić.

Predsjednik Liberalno demokratske stranke Amir Husarić je kazao da ta stranka u Koaliciju “Zajedno za promjene“ unosi, prije svega, 25 godina tradicije, a nakon toga unosi evropski identitet koji se ogleda u tome da su već 20 godina članovi Evropske asocijacije liberalnih demokrata, treće političke grupacije u Evropskom parlamentu, i unosi dijelove svog ekonomskog programa koji se zove „BiH-poduzetničko društvo“.

Predsjednik Stranke penzionera Mehmed Nurkanović je kazao da su ušli u ovu koaliciju zbog toga što imaju identične programske ciljeve i zadatke kada je riječ o najbitnijim pitanjima Bosne i Hercegovine, njen razvoj, generiranje bržeg procesa reformi za ulazak u evroatlanske integracije, promjena političkog i ekonomskog ambijenta u pozitivnom smislu, a to je da građani bolje žive.