BiH
2

U Sarajevu predstavljena knjiga "Ljubav. Sila. Domišljatost - Skidanje maski"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Knjiga "Ljubav. Sila. Domišljatost. - Skidanje maski“, biskupa banjalučkog mons. dr. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka predstavljena je danas u Sarajevu.

Radi se o kompilaciji razgovora koje je novinar Winfried Gburek višekratno vodio s biskupom Komaricom, a koji se odnose na ratna i poratna dešavanja u i oko Bosne i Hercegovine i koja iz prve ruke svjedoči istinu izrečenu od čovjeka koji vlastitim poslanjem i djelovanjem predstavlja njenu konstantu.

U razgovoru s novinarom Gburekom biskup Komarica otkriva šokantne uvide u mehanizme međunarodne politike te budi savjest odgovornih koji su mogli barem ublažiti patnje ratnih stradalnika.

O knjizi koja demistificira međunarodne političke procese i mehanizme, te skida veo s recentne povijesti, rata i "etničkog čišćenja" u Bosni i Hercegovinom s kraja 20. stoljeća, govorili su njeni autori, potcrtavajući potrebu praštanja i pomirenja te izgradnje čvrstog mira na temelju istine i pravde.

Osim jasnog stava o golemoj nepravdi i tragediji s kojom se suočio katolički i hrvatski puk u BiH, knjiga, kako je rečeno, predstavlja i krik svih poniženih, pogaženih i obespravljenih ljudi, među kojima su i mnogi nekatolici.

Biskup Komarica, stoga, podsjeća na sadržaj Svetoga pisma - pisama apostola Pavla "da kršćanska ljubav ne traži svoje, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini" dovodeći to u kontekst s naumom novinara Gbureka i njegove snažne angažiranosti na polju istraživanja istine, njene odbrane i promoviranja istine o pravom licu savremene Evrope i glavnih aktera, njene recentne povijesti.

Opisujući sadržaj knjige, koja svjedoči snagom autentičnog promišljanja biskupa Komarice, protagoniste - svjedoka i očevidca dešavanja u BiH te o (ne)diplomatskom ponašanju svjetskih moćnika, Gburek je kazao da knjiga, unatoč svemu, budi nadu i vjeru da sve u BiH može i mora biti drugačije i bolje.

Ovaj "zaljubljenik i vijesnik istine" istrajava na tezi da Bosna i Hercegovina ima budućnost i da je kao mjesto susreta i paradigma suživota Evropi, itekako, potrebna.

Knjiga problematizaira i brojna druga pitanja, poput zloupotrebe religije i političke manipulacije, uključujući konkretne i zorne primjere, ali, se, istodobno, može razumjeti i kao poziv na drugačije promišljanje i potrebu njegovanja onoga istinski ljudskog u svakome čovjeku, kao nade koja nas sve skupa vodi jednom boljem i pravednijem svijetu.

Kako je rečeno, priprema i objavljivanje ove knjige koincidira s posjetom dragog gosta - pape Franje Bosni i Hercegovini, te umnogome korespondira s temeljnom porukom Svetog oca koji u Sarajevo dolazi, navješavajući potporu konsolidaciji mira u BiH, a što se u biti poklapa sa svrhom i suštinom same knjige.

Knjigu znakovitog naslova "Ljubav. Sila. Domišljatost.- Skidanje maski“ je s njemačkog originala prevela Marica Risek, a izdao je Večernji list.