{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici

F
17.10.2011. u 13:22
0
4
U Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici
0
U Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici
Damir Mašić
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) danas je u Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici, koji sadrži značajne teme o ulozi porodice i odgojno-obrazovnih ustanova u preveniranju nasilja i izgradnji zaštitne mreže oko djeteta koja će mu pomoći da se osjeća sigurno.
Publikacija je rezultat suradnje Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja i nauke, Gender centra FBiH, prosvjetno-pedagoških zavoda i nevladinih organizacija Medica Zenica, Fondacija lokalne demokratije i Save the Children. Bit će dostavljena resornim kantonalnim ministarstvima i prosvjetno-pedagoškim zavodima u Federaciji BiH te dostupna i na web stranici Ministarstva.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić ističe da je Priručnik namijenjen svima onima koji žele doprinijeti tome da se porodica reafirmira kao osnovna čelija društva i pozicija od koje sve polazi i gdje sve završava.

Kaže da je namjera ukazati na taj problem u društvu, a kvalitet Priručnika je i u tome što se osvrće na sve ono što može dovesti do problema u porodici.

Sociolog Jusuf Žiga smatra da je za pravilan odgoj djeteta vrlo bitan ambijent u kojem živi, kao i osobe s kojima se druži i odrasta. Smatra da je važno da djeca u roditeljima imaju solidan oslonac, a potom i primjer, te da je jako bitno povezati porodicu i školu u pravilnom odgoju djeteta.

Istraživanja ukazuju na ogromnu disproporciju između broja učinjenih i prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Zbog toga je dizajnersko rješenje Priručnika o prevenciji nasilja u porodici simboliku "tamne brojke“ izrazilo zatamnjenim koricama, sveopćem mraku u kojem se pojavljuje silueta djeteta koje je smoglo snage da otvori vrata iza kojih ga je obasjala svjetlost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: