Svijest o ekologiji
406

U Sarajevu postavljeni prvi pametni reciklomati u BiH

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda sa partnerima projekta "Reciklomat“ - Sarajevo Film Festival, Pomozi.ba, KJKP Rad i KJKP Park pustili su u promet prvi pametni reciklomati ispred Doma oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Magoda je pojasnio da Turistička zajednica KS nema nadležnosti da upravlja čistoćom grada, te da ovim projektom pruža primjer kako svi mogu raditi na povećanju svijesti o važnosti ekologije i apelirao na nadležne da se uključe u ovu ekološku priču s ciljem da u Bosni i Hercegovini što prije bude postavljeno stotinu reciklomata.

"Danas puštamo u promet tri reciklomata i početni cilj nam je očistiti 10.000 boca za vrijeme Sarajevo Film Festivala, jer upravo je to vrijeme kada je najveća posjeta turista u gradu. Radimo na promociji Sarajeva kao ekološki osvještenog grada, te ćemo nastaviti pratiti svjetske ekološke trendove“, kazao je Magoda.

Za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala reciklažom je moguće dobiti ulaznice za filmske projekcije, ali i pomoći socijalno ugroženim stanovnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini birajući opciju donacije Pomozi.ba koja je uključena u proces reciklaže.

Recikliranje je vrlo jednostavno budući da se radi o pametnim uređajima koji prepoznavaju ambalažu, vrše sortiranje te preciziraju donaciju.

Nakon završetka Sarajevo Film Festivala, pored humanitarne opcije za Udruženje Pomozi.ba, reciklažom će se moći ostvariti pogodnosti poput besplatnog parkinga na mjestima kojima upravlja preduzuće Rad, te pogodnosti na zabavnom centru Pionirske doline kojom upravlja preduzeće Park.

U planu je postavka reciklomata u Sarajevo City Centru i Grand Centru Ilidža, a poziv je otvoren i za ostale društveno odgovorne kompanije iz javnog i privatnog sektora koji su spremni za iskorak u podizanju ekološke svijesti, očuvanju i zaštiti životne sredine da budu dio ovog projekta.

Građane i turiste pozivamo da aktivno učestvuju u recikliranju otpada u cilju poboljštanja čistoće grada, daju doprinost u humanitarnim akcijama, ali i ostvare pogodnosti pri korištenju usluga partnera ovog projekta.