BiH
1.2k

U Sarajevu pored osnovne škole pronađen zaklan pas, građani zabrinuti i ogorčeni

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
U petak naveče u sarajevskom naselju Hrasno, u neposrednoj blizini osnovne škole, građani su pronašli psa kojem je nožem prerezan grkljan.

Dvije djevojke koje su unesrećenog psa primijetile u blizini svoje zgrade, odmah su ga prevezle do najbliže veterinarske ambulante gdje mu je ukazana prva pomoć i gdje borba za život još traje. Veterinar je potvrdio da se radi o rani nanesenoj nožem, dakle, ljudskom rukom.

"Još nije poznato da li je ovaj pas nekome uopšte pokušao prići, napasti ga, ili je samo ležao na travnjaku u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu kada je neki lokalni kabadahija možda izgubio u kladionici pa nožem junački mahnuo na najbliže nejako biće koje mu je bilo pri ruci. Monstrumima je interesantno sve što je nejako i ne može se samo braniti", stoji uz pismu čitateljice portala Klix.ba koja se redakciji javila sa ovom pričom i fotografijama eksplicitnog sadržaja.

Dalje se navodi kako su građani svjesni toga da u gradu postoji veliki broj uličnih pasa, te da ta slika nije dobra ni sigurna ni za ljude ni za pse, no pitaju se da li je rješenje svake frustracije u ubijanju, te kako je moguće da se ovaj problem ne može riješiti zakonito i humano.

Građani su slučaj odmah prijavili policiji i nadležnom tužilaštvu.

"Ovo, nažalost, nije prvi slučaj da se, u nazovi civilizovanom gradu, na najbrutalniji način zlostavlja životinja za koju su nas učili da je čovjekov najbolji prijatelj. Nije nam poznato da su se istražni organi potrudili da identifikuju počinioce i privedu ih pred lice pravde. Kako da nam djeca bezbrižno i sigurno odlaze u škole kada ovakvi monstrumi prolaze nekažnjeno? Ako i sada istražni organi ostanu na nivou pasivnosti, onda potvrđuju da živimo u društvu gdje je svako nasilje, ne samo dozvoljeno, već pohvalno i gdje je poželjno kršiti zakone. Ostaje još samo da ih upitamo Ko je kome ovdje životinja – pas čovjeku ili čovjek psu?", stoji na kraju pisma.