Izgradnja mira
12

U Sarajevu ponuđene nove platforme kako prevazići opće stanje duha u državama regije

FENA
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Međunarodna konferencija "Politike izgradnje mira u regiji: Opterećenja prošlosti i vizije u budućnosti", koja je održana u protekla tri dana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu okupila je naučnike iz desetak država svijeta koji su problematizirali pitanja koja opterećuju društvo u regiji.

Predsjednik Programskog odbora, profesor Nerzuk Ćurak novinarima je na zatvaranju konferencije kazao da je zadovoljan postignutim jer su razmijenjena različita mišljenja.

"Omogućeno je da vidimo gdje se nalazimo u procesu politika izgradnje mira što je i bio cilj konferencije", rekao je Ćurak.

Dodao je da su naučnici ponudili nove platforme kako da se prevaziđe opće stanje duha u državama regije koje stvara osjećaj da je rat zavrio jučer, a ne prije više od 20 godina.

Pored ostalih, učestvovali su predstavnici njemačke organizacije ''Forum civilna mirovna služba'' (forumZFD) i Southeast Europe Association (SOG).

Program menadžerica ZFD-a Judith Brand smatra važnim održavati konferencije koje otvaraju pitanja politike izgradnje mira u regiji.

"Ovom konferencijom željeli smo otvoriti pitanja o politici izgradnje mira u regionu, kao šta su opterećenja prošlosti i kakve su vizije za budućnost. Sretni smo da smo organizirali ovu konferenciju u Sarajevu, u BiH, u zemlji i društvu gdje su ova pitanja od presudnog značaja" navela je Brand.

Konferenciju su organizirali Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i ZFD u saradnji sa SOG-om.