Razgovor o vlasti
145

U Sarajevu počeo sastanak Izetbegovića, Radončića i Komšića

D. Be.
Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Željko Komšić (DF) su u pratnji stranačkih delegacija stigli u sarajevski hotel Bristol gdje će održati sastanak povodom formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, ali i procesima u Kantonu Sarajevo gdje SDA pretenduje da "otme" vlast.

Brojne novinarske ekipe jutros su se stacionirale ispred hotela te zabilježile dolazak lidera koji bi se konačno trebali dogovoriti o imenima koja će predložiti za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Prema dosadašnjem dogovoru, SDA će predložiti Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova BiH, DF će predložiti Sifeta Podžića za ministra odbrane BiH, dok je najveća nedoumica ime budućeg ministra sigurnosti s obzirom na to da Fahrudin Radončić još nije donio odluku o tome da li će se on vratiti na staru funkciju ili će je prepustiti drugom članu SBB-a s obzirom na to da se ime Ismira Juske intenzivno počelo vezivati za to mjesto.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Izetbegović, Radončić i Komšić će razgovarati i o vlasti u Kantonu Sarajevo gdje je SDA u opoziciji, dok su SBB i DF dio vladajuće strukture. SDA ne krije da radi na rušenju Vlade KS, a ključnu ulogu bi mogli odigrati upravo SBB i DF koji su i dalje dio Šestorke.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Nakon razgovora se očekuju izjave za medije kada će biti poznato šta su se uspjele dogovoriti navedene stranke.