Zaštita ljudskih prava
13

U Sarajevu počela trodnevna svjetska konferencija ombudsmana

SRNA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas počela trodnevna Svjetska konferencija ombudsmana za oružane snage pod nazivom "Izgradnja stabilnih i održivih institucija ombudsmana", koja je okupila više od 100 delegeta iz 40 zemalja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je bila u prilici da u ime parlamenta BiH otvori ovaj značajni skup, tim prije jer je već u dva mandata bila član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, kao tijela koje vrši demokratski nadzor nad Oružanim snagama BiH.

Direktor Ženevskog centra za upravljanje bezbjednosnim sektorom /DCAF/ Tomas Gerber naglasio je značaj suočavanja vojnih ombudsmana sa izazovima i pritiskom koji su njihova svakodnevnica.

On je zahvalio domaćinima ovogodišnje konferencije - Parlamentarnoj skupštini BiH i parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću za odličnu organizaciju.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Prema njegovim riječima, DCAF ima odličnu saradnju sa nadležnim institucijama u BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović ponovio je da će na ovogodišnjoj konferenciji biti istraženi načini kako da institucije ombudsmana povećaju svoju otpornost u uslovima pritisaka, održe zamah u zaštiti prava vojnika i doprinesu efikasnosti oružanih snaga.

On je podsjetio da je DCAF dobrovoljna krovna organizacija zaštitnika ljudskih prava u oružanim snagama koja funkcioniše od 2009. godine.

Prema njegovim riječima, različiti su modeli zaštite ljudskih prava u regionu, negdje su to generalni inspektori, negdje ombudsmani, negdje zaštitnici građana, a BiH ima i insitutuciju ombudsmana i generalnog inspektora u okviru Ministarstva odbrane i parlamentarnog vojnog povjerenika.

Na skupu učestvuje i sedam međunarodnih organizacija, četiri nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i predstavnici Rusije, SAD, Kine i Turske koje nisu članice DCAF.