BiH
0

U Sarajevu počela regionalna konferencija tužitelja zemalja zapadnog Balkana

FENA
Efikasan odgovor za suzbijanje svih oblika kriminaliteta, uključujući i organizirani podrazumijeva intenziviranje prekogranične saradnje institucija i agencija za provođenje zakona, istaknuto je danas u Sarajevu prilikom otvaranja Regionalne konferencije tužitelja zemalja zapadnog Balkana.

Na skupu pod nazivom "Regionalne mjere protiv organiziranog kriminala - Uspostavljanje mreže tužitelja zapadnog Balkana", koji se održava u sklopu CARDS programa Evropske unije (EU) i uz potporu Ministarstva pravde Republike Austrije, još jednom je potcrtano kako organizirani kriminal ne poznaje granice, te kako se efikasna borba protiv ove sve prisutnije pojave mora temeljiti na umrežavanju institucija na regionalnom i globalnom planu.

Na nužnost jačanja partnerstva zemalja zapadnog Balkana na planu suzbijanja različitih oblika kriminaliteta ukazali su glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Marinko Jurčević, bh. ministar pravde Bariša Čolak i predsjednik Visokog i tužiteljskog vijeća BiH Branko Perić.

Obraćajući se u uvodnom dijelu konferencije, bh. dužnosnici su pozvali sudionike skupa na utvrđivanje konkretnih mjera, procedura i instrumenata kojima će se omogućiti djelotvornija razmjena informacija i direkna komunikacija tužitelja te pribavljanje dokaza u vezi s konkretnim slučajevima kršenja zakona.

Ocijenili su kako je efikasna borba protiv organiziranog kriminala posebno značajna za zemlje u tranziciji, odnosno zemlje - kandidate za članstvo u EU, te u tom pogledu naglasili neophodnost harmoniziranja nacionalnih zakonodavstava s evropskim pravnim okvirom.

Sudionike Konferencije pozdravili su direktor Projekta, odnosno Centra za pravnu kompetenciju (CLC) Mario Turner i predstavnica Vijeća Evrope (VE) Dana Pescarys, podsjećajući na obavezu ratificiranja i primjene međunarodnih konvencija i dokumenata na planu suzbijanja trgovine ljudima i pranja novca, uključujući i borbu protiv terorizma.

Konferencija, koja je u Sarajevu okupila državne tužitelje i dužnosnike policijskih agencija zemalja regiona zapadnog Balkana, uslijedila je nakon sličnih regionalnih skupova održanih u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Sudionici, ovog svojevrsnog foruma tužitelja, prije dvije godine potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim su definirani modaliteti saradnje, a kako je najavljeno, na finalnoj konferenciji u okviru ovog projekta, čije je održavanje planirano za posljednju dekadu marta, bit će usvojene određene preporuke za postupanje u narednom periodu.