Snimaju se raskrsnice
64

U Sarajevu počela primjena projekta Adaptivno upravljanje saobraćajem

B. R.
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kanton Sarajevo je započeo s primjenom projekta Adaptivno upravljanje saobraćajem, a u prvoj fazi primjene utvrđuje se broj vozila na raskrsnicama glavne gradske saobraćajnice, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.
Kako su naveli, na nekim raskrsnicama su završena snimanja, a na nekim tek počinju. Snimanja podrazumijevaju, kako su objasnili, postavljanje kamera i brojača na raskrsnicima i prikupljanje podataka o tačnom broju vozila, prolascima vozila kroz raskrsnicu te skretanjima na raskrsnici 24 sata dnevno.

Kretanje vozila na svakoj od raskrsnica pojedinačno posmatra se pet do sedam dana, kako bi se dobili, kako su istakli, relevantni podaci koji će se koristiti za projektovanje i izradu signalnih planova za sve raskrsnice, njih ukupno 163.

"S obzirom na to da se oprema postavlja na stubovima kontaktne tramvajske mreže, odlučeno je da se to radi iza ponoći, kada je broj putnika manji i kada je saobraćaj moguće realizovati na alternativne načine. Kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje predviđenih radova, kao i funkcionisanje noćnog javnog prijevoza, od večeras narednih mjesec dana će umjesto tramvaja saobraćati autobusi", naglasio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Kako je ponovio, razlog za ovakvu odluku, osim postavljanja opreme za snimanje na raskrsnicama, jeste i dolazak novih tramvaja, kao i testiranje novih tramvaja iza ponoći tokom ovog mjeseca.

"Smatramo da je i građanima važno da imaju kontinuitet noćnog prijevoza i da se ne mijenjaju navike svakih nekoliko dana s promjenom vrste vozila koja koriste u noćnim satima", dodaje Šteta.

Noćni prijevoz je besplatan, a red vožnje autobusa bit će isti kao red vožnje tramvaja, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.