U Delegaciji EU
138

U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas su nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH. Medijatori među domaćim političkim liderima su američki ambasador Michael Murphy i zvaničnica EU Angelina Eichhorst.

Danas u 14 sati na sastanak su stigli Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), Elmedin Konaković (NiP), Dženan Đonlagić (DF), Damir Mašić (SDP), Borjana Krišto (HDZ), Bariša Čolak (HDZ), Nermin Ogrešević (NES), Alma Čolo (SDA), Ilija Cvitanović (HDZ 1990)...

Eichhorst je jutros izjavila da kroz izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava BiH potrebno osigurati prava za sve građane. Također je naglasila da bi se kroz izmjene izbornog zakona i Ustava BiH Bosna i Hercegovina značajno približila kandidatskom statusu EU.

Američki ambasador Michael Murphy koji je zamijenio Matthewa Palmera na mjestu medijatora kazao je da da dogovor o izmjenama Izbornog zakona ne znači dogovor po bilo koju cijenu.

Jučer je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa šefom diplomatije EU Josepom Borrellom rekao je da je HDZ konačno pristao na reduciranje Doma naroda Federacije BiH, ali da imaju dodatne zahtjeve koji su kruti.

Lider HDZ-a Dragan Čović je otkrio da je Josep Borrell od njega i Izetbegovića tražio da se izjasne jesu li spremni da intenzivno razgovaraju o ovome kako bi riješili sve.

Treba istaći da je SDP donio odluku o reaktiviranju učešća u razgovorima oko izmjena Izbornog zakona što je, kako su saopćili, plod dogovora i zajednički stav opozicionih stranaka.