BiH
0

U Sarajevu počela Međunarodna promotivna investicijska konferencija

FENA
Međunarodna promotivna investicijska konferencija ''Kanton Sarajevo 2008.'' započela je danas dvodnevni rad.

Učesnici konferencije su predstavnici domaćih i stranih kompanija, političkog i privrednog života BiH i regija, a cilj je da se Kanton Sarajevo predstavi kao potencijalna investicijska destinacija.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak u pozdravnom govoru istakao je najvažnije pitanje s kojim se BiH danas suočava u smislu stvaranja radnih mjesta i podizanja životnog standarda.

To su zadaci, naglasio je Lajčak, na koje se ekonomske reforme moraju usredotočiti. Neki od prioriteta za unapređenje poslovnog okruženja navedeni su u Platformi za akciju, podsjetio je Lajčak, koju su lani u oktobru potpisali šefovi vlada.

Koraci predviđaju i pojednostavljenje birokratskih procedura, omogućavanje nesmetanog kretanja, robe, usluga, kapitala, uklanjanje prepreka mobilnosti radne snage, unapređenje sistema bankarske supervizije, modernizaciju zakona iz komercijalne oblasti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u obraćaju istakao je da je osnova prepreka privlačenju investicija u BiH činjenica da nemamo pripremljene projekte te da na tome treba intenzivno raditi. BiH ima potencijala koje treba staviti u funkciju kao i privrednike koji mogu iznijeti poslove u zemlji i inostranstvu, istakao je Silajdžić.

BiH će, prema njegovim riječima, nakon potpisivanja Sporazuma s Evropskom unijom doći u fokus u Evropi te zauzeti mjesto koje joj pripada.

Vlada Federacije BiH u svim sektorima djelovanja, svoje aktivnosti podredila je da u kratkom roku postigne cilj od 55.000 zaposlenih ljudi u ovom entitetu. Taj nivo zaposlenosti, kako je kazao premijer Federacije BiH Nedžad Branković, može se postići investicijama, reformom institucija i razvojem infrastrukturnog sektora.

''Nadam se da će pozitivni trendovi iz prošle godine, rastom industrijske proizvodnje, porasta izvoza, plaća i svih vitalnih parametara koji oslikavaju kvalitet društva biti nastavljeni', kazao je Branković.

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, koji je domaćin konferencije, kazao je da će na ovom skupu učesnici dati osvrt na dosadašnje investicije u Kantonu Sarajevo, predstaviti resurse i eventualne načine ulaganja u Kanton Sarajevo i potencijal za investiranje putem programa javnih investicija.

Posebna pažnja na konferenciji posvetit će se prezentaciji projekata iz privatnog i javnog sektora.