Bogat sadržaj za mališane
1

U Sarajevu počela Dječija nedjelja

FENA
U multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo danas je povodom obilježavanja "Dječije nedjelje" održana pres-konferencija na kojoj je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Velida Memić zajedno s predstavnicima učesnika manifestacije najavila planirane događaje i aktivnosti.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Cilj ove manifestacije je, kako je naglasila ministrica Memić, zadovoljavanje osnovnih potreba i prava djece, da se zanimljivim i raznovrsnim programom obilježavanja, koji je prožet nizom novih edukativno-kulturnih i sportskih sadržaja, skrene pažnja na društvenu brigu o djeci.

Novina u ovogodišnjem programu obilježavanja "Dječije nedjelje" u KS-u je da se najmlađim sugrađanima ponudi različiti edukativno-sportski i rekreativni sadržaji koji su prilagođeni uzrasnoj dobi, psiho-fizičkim i motoričkim potrebama kod odrastanja i razvijanja mladog organizma.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Želja nam je da se za vrijeme trajanja svih manifestacija i aktivnosti u toku obilježavanja "Dječije nedjelje" sagledaju rezultati u dosadašnjoj brizi društva za djecu i da se pokrenu nove aktivnosti i projekti u korist i za dobrobit djece", rekla je Memić.

Ovogodišnji Program je usmjeren i prema djeci koja imaju neki od zdravstvenih, mentalnih ili motoričkih zaostataka u razvoju.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sedmodnevni Program "Dječije nedjelje" obuhvata brojne aktivnosti kao što su lutkarske predstave, dramske radionice, koncerte sekcije gitare i hora, muzički programi, "Balonijada", kao novitet, jednodnevni susret djece osnovnih škola iz Vogošće s djecom Srebrenice, sportske igre "Oaze"-takmičenja u plivanju i atletici itd.

Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a kao i svake godine i ove godine okuplja sve učesnike ove manifestacije i osigurava prigodna materijalna sredstva za predviđene aktivnosti.

Operativni program obilježavanja "Dječije nedjelje" u 2011. godini na konferenciji su predstavili i direktori i predstavnici JU „Djeca Sarajeva“, Udruženje - Humanitarna organizacija za zaštitu i ostvarivanje prava djece "Naša djeca", Javna ustanova "Centar za kulturu Sarajevo", SOS - Društveni centar "Herman Gmeiner", SOS - Dječije selo Sarajevo, KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo i Sportsko-rekreacijski klub "Dami".