Boljakov Potok
743

U Sarajevu otvorena novoizgrađena džamija "Takwa"

Klix.ba
U ulici Hekim Oglu Ali-paše u Boljakovom Potoku uz prisustvo velikog broja mještana i zvaničnika, svečano je otvorena novoizgrađena džamija koja nosi naziv "Takwa".
Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u BiH glavni imam MIZ-e Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković i mr. Sulejman ef. Posavljak, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, Mahmud Ali, direktor Humanitarne organizacije "Crveni polumjesec UAE", te predstavnici džamijskog i građevinskog odbora.

Svečanost je učenjem Kur'ana otvorio mladi imam u ovoj džamiji Ademdin ef. Ramić, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih vjernika poželio imam, hatib i muallim džemata Boljakov Potok mr. Sulejman ef. Posavljak, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se džamija "Takwa" može predati vjernicima na upotrebu i da već služi svojoj svrsi, s obzirom da je u mekteb ove džamije već upisano preko 80 polaznika.

Okupljenim vjernicima obratio se i načelnik Semir Efendić, koji je uputio iskrene čestitke povodom otvaranja treće džamije na području Boljakovog Potoka i na rekordnom roku u kojem je džamija izgrađena.

Glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je izrazio zadovoljstvo što je MIZ Sarajevo bogatiji za još jednu džamiju. Podsjetio je na ulogu Ali-paše Hekim Oglua, po kojem ulica u kojoj je džamija izgrađena nosi naziv, i koji je 1736. godine poveo Bošnjake u odbranu BiH od austro - ugarskog napada, produživši stoljećima ostanak islama i boravak muslimana na ovim prostorima.

Mještani ovog dijela Boljakovog Potoka, većinom porijeklom iz istočne Bosne, početkom 2000. godine izrazili su želju za gradnjom džamije, s obzirom da im je Centralna džamija bila udaljena. Međutim, aktivnosti na njenoj izgradnji intenzivirane su tek 2013. godine, kada su riješene administrativno - pravne procedure, a sama izgradnja trajala je godinu.

Enes Peštek, član džematskog odbora zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove džamije, koja je izvršena u rekordnom roku, s obzirom da je njena gradnja počela tek u septembru 2017. godine. Posebnu zahvalnost uputio je rukovodstvu Općine Novi Grad Sarajevo na finansijskoj podršci izgradnje ovog vjerskog objekta, članovima Komisije za vjerska pitanja, te imamu džemata Buća Potok Nijazu ef. Čakaru koji je putem HO "rveni polumjesec UAE" pokrenuo aktivnosti oko prikupljanja donatorskih sredstava za izgradnju džamije "Takwa".



Istakao je da najveća zahvalnost pripada Humanitarnoj organizaciji "Crveni polumjesec UAE" i njenom direktoru Mahmudu Aliju, kao i vakifama iz UAE gospođi Fatimi Ganim Ibn Hamude i gospođi Salihi, supruzi Ganima Ibn Hamude, koje su donirale 220.000 KM za ovu džamiju, ali i vjernicima koji su donirali sredstva kako bi se džamija izgradila.

Tokom svečanosti dodijeljene su i vakufname vakifama i H.O. "Crveni polumjesec UAE", koja je učestvovala u brojnim projektima u našoj zemlji. Svečano otvaranje ovog vjerskog objekta upotpunjeno je učenjem odlomaka iz Kur'ana i ilahija u izvedbi Hora MIZ-e u BiH.